Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 606

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 606 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 606

1. Yukarıdaki görseller farklı dönemlerde haber yazılarının çıktığı yayın organlarına (gazete, dergi, internet sitesi gibi) aittir. Görsellerden hareketle haber metinlerinin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve bu metinlerin tarihsel dönemle ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Birinci görsel Servetifünun dergisinden alınmıştır. Dergi o dönemin gerçekliğine uygun olarak Arap alfabesi ile kaleme alınmıştır. İkinci görseldeki haber 20 Haziran 1919da kaleme alınmıştır. Dönemin gerçekliğine uygun olarak Arap alfabesi ile çıkarılan bu metin daha sonra Latin alfabesine aktarılmıştır. Amasya Genelgesinden iki gün önce çıkarılan bu gazetede Kurtuluş Savaşı lider kadrosunun Osmanlı hükümeti ile ilgili fikirlerinden bahsedilmiştir. Gazetede dönemin siyasi, sosyal ve demokratik hayatı ele alınmıştır. Üçüncü görsel ise 09.12.2020 tarihinde “Anadolu Ajansı” internet sitesinde yayımlanmıştır. Görseldeki haber metninde dönemin spor ve sosyal hayatından bahsedilmiştir. Bir insanlık suçu olan ırkçılık görselde kınanmıştır. Üçüncü görselde diğer görsellerde olduğu gibi dönemin gündelik hayatında yaşananları yansıtmaktadır.

2. Yukarıdaki görsellerden hareketle ülkemizde haber yazılarının gelişim süreci ile ilgili düşüncelerinizi anlatan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: 1. görselde metin Arap alfabesiyle kaleme alınmış ve haber yazısı dergide yayımlanmıştır. 2. görselde 1. görsele göre haber metni yazma tekniğinde ilerlemeler olduğu görülmektedir. Ülkedeki siyasi ve sosyal olaylar 2. görselde de görüldüğü gibi kaleme alınmaya başlanmıştır. 3. görselde artık haber metinleri internette yayımlanmaya başlamıştır. Görsellerde de görüldüğü gibi haber yazıları yazıldığı dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi hayatından izler taşır. Herhangi bir haber yazısından yola çıkarak dönemin zihniyetini kavrayabiliriz. Haber alma önemli bir ihtiyaç olduğundan haber yazıları hem dünyada hem ülkemizde önemini hep koruyacaktır. Teknoloji ile değişecek olan haber metinleri değil, haber metinlerinin yayımlanacağı mecra olacaktır.

3. Haber yazılarının yayımlanması ile teknolojinin gelişimi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Üç görseli dikkatlice incelediğimizde haber yazılarında büyük değişiklikler yaşandığı görülmektedir. Bu değişikliklerin en önemli sebebi teknolojide gerçekleşen büyük değişimlerdir. Matbaanın icadı haber yazılarının gelişimine büyük katkıda bulunmuştur. Bilgisayarın icadı haber yazılarında dönüm noktası olmuştur. 1. ve 2. görseller ile 3. görseli karşılaştırdığımızda bilgisayarın haber yazılarına ne kadar önemli bir etki gösterdiğini fark etmekteyiz. Genel ağın icadı ile haber metinleri artık sadece gazetelerde değil, genel ağda yayımlanmaya başlamıştır. 3. görseli incelediğimizde bu haber metninin genel ağda yayımlandığını görmekteyiz. Görsellerden yola çıkarak şu yargıya varabiliriz: Haber yazılarının değişimi ve gelişimi ile teknolojinin gelişimi arasında doğrudan bir ilişki vardır.

4. Siz COVID-19 ile ilgili bir haber yazsaydınız bu haberde hangi görselleri kullanırdınız ve bu haberi hangi alanda yayımlamayı tercih ederdiniz? Gerekçesiyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Ben haber yazısı yazabilmek için önce bulaşıcı hastalık COVİD-19 ile ilgili görsel, bilgi ve belge toplardım. Görsel, bilgi ve belgeleri toplayabilmek için genel ağdan yararlanırdım. Bulaşıcı hastalık ile sayısal verilere ulaşabilmek için teknolojiden yararlanmak zorundayım. Görsellerle ve grafiklerle donatılmış metnimi sosyal medya ağlarında yayımlayarak daha fazla insana ulaştırma imkânına kavuşabilirim. Hem görsellerle ve grafiklerle zenginleştirilmiş metnimi oluştururken hem de yayımlarken teknoloji ile yakın ilişki içerisinde olmam gerektiğinin bilincinde hareket edeceğim.

5. Görsellerden hareketle haber metinlerinin yayımındaki gelişimi göz önüne alarak günümüzde medyadaki değişimi nedenleri ile birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Görseller incelendiğinde yazılı ve görsel medyanın yerini genel ağ medyasının almaya başladığını görmekteyiz. 10 yıl öncesine kadar milyonlarca tiraj yapan gazetelerin o tirajları yapamadığını görmekteyiz. Günlük haber yazılarına yer veren gazetelerin yerini saatlik olarak değişen internette yayımlanan haber yazılarının alması teknolojinin etkisini göstermektedir. Matbaalarda basılan gazetelerin hepsinin internet gazeteleri çıkarması internetin etkileme gücünün bariz örneğidir. Sosyal medya ağları
    ve kişisel hesaplar haber yazılarının yayımlandığı ve hızlıca yayıldığı mecralar hâline gelmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 606 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!