Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 622

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 622 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 622

“Divânu Lugati’t-Türk’te bile ‘göçürme, köçürme’ adıyla yer alıyor”

Mangala’nın Şanlıurfa ile ilişkisine yönelik de Nalcıoğlu, “Şanlıurfa Göbeklitepede çıkan mangalaya dair alan bizi çok eski bir tarihe götürdü. En eski oynanış yeri Şanlıurfa diye o yüzden anılıyor. Bu oyun, Divânu Lugati’t-Türk’te bile ‘göçürme, köçürme’ adıyla yer alıyor, dolayısıyla çok tarihî bir oyun.” dedi.
Nalcıoğlu, mangalayı nasıl koruyacak ve gençlere nasıl ulaştıracaklarına yönelik de “UNESCO’ya kaydedilme nedeni de bunun yaşayabilmesini sağlamaktır. Özellikle Dünya Etnospor Konfederasyonu bu oyunu yaygınlaştırdı, diyebiliriz. Evet bu oyun yaygındı ama bugün neredeyse bütün okullarda bir Türk zekâ ve strateji oyunu olarak oynanıyor. Hatta görme engelliler için bu oyunun erişilebilirliğini artırdık ve onlar için özel tahtalar ürettik. Dolayısıyla bu oyunun herkes tarafından oynanabilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Basından

1. Bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanmasına tanımlama denir. Okuduğunuz metinde yapılan tanımlardan ne tür bilgiler edindiğinizi belirtiniz.

  • Cevap: Mangala sözcüğünün ne anlama geldiğini, mangala oyununun oynanma şeklini, geçmişten günümüze kadar çok geniş bir coğrafyada oynanan bir strateji oyunu olduğunu, diğer ağız ve şivelerdeki karşılığını öğrendim.

2. Alanında yetkin bir kişinin görüşlerine yer verilmesi okuduğunuz haber metnine nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Haber metninde mangala oyununun geçmişi, diğer ağız ve şivelerdeki karşılığı, oynama şekli vs. ile ilgili pek çok ayrıntı, alanında söz sahibi birinin ağzından aktarılmıştır. Böylece okurun, haberdeki bilgilerin doğruluğundan şüpheye düşmeden bilgi sahibi olması sağlanmıştır. Ayrıca haber yazarı konuyla ilgili edindiği sağlıklı verilerle haber metnini yazma imkânı bulmuştur.

3. Metinde mangalayla ilgili Göbeklitepe ve Gaziantep’teki bulgulardan; oyunun Anadolu, Türk dünyası ve Divânu Lugati’t-Türk’teki karşılıklarından söz edilmesi anlatıma neler kazandırmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin asıl iletisi olan “Mangala, çok geniş bir coğrafyada oynanmış ve geçmişi çok eskilere dayanan bir oyundur” düşüncesi verilen örneklerle pekiştirilmiş ve bir bakıma düşüncenin doğruluğu kanıtlanmıştır. Böylece anlatım daha anlaşılır hâle getirilmiş ve bilgilerin okur belleğinde daha kalıcı olması sağlanmıştır. Aynı zamanda oyunla ilgili araştırma yapmak isteyen kişilere ayrıntılı veriler sunulmuştur.

4. Okuduğunuz haber metninde başvurulan açıklayıcı anlatım biçiminin ve tanımlama, örneklendirme, tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yollarının, ana düşüncenin verilmesinde ne gibi bir etkisi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Haber metninde mangala adlı zekâ oyununun geçmişten günümüze kadar pek geniş bir coğrafyada oynanmış bir kültür mirası olduğu ve bu oyunun herkes tarafından oynanan bir oyun hâline gelmesi gerektiği vurgulanmıştır. Metin genel anlamda bilgilendirmeyi amaçladığından açıklayıcı anlatıma başvurulmuştur. Tanık gösterme, örneklendirme, karşılaştırma düşünceyi geliştirme yollarıyla okurun aklına gelebilecek sorular yanıtlanmış ve düşünce daha somut ve ikna edici bir biçimde okura sunulmuştur.

5. a) Çocukken oynadığınız zekâ oyunları ve arkadaşlarınızla topluca oynadığınız oyunlar hangileriydi? Bu oyunların kişiliğinizin gelişimine nasıl bir katkısı olduğunu düşüyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayan bir yazı yazınız.

  • Cevap: Muhtemel cevaplar şunlardır: Çocukken oynadığımız oyunlar satranç, dama, isim-şehir-eş- ya oyunu, saklambaç, mendil kapmaca, yakan top, birdirbir, çelik çomak, körebe gibi oyunlardır. Zekâ oyunları stratejik düşünme yeteneğini geliştirir ve belli bir konu üzerinde dikkati yoğunlaştırabilme yetisi kazandırır. Birlikte oynanan oyunlar yardımlaşma, fedakârlık, centilmenlik gibi duyguların, iş birliği içinde çalışma ve sağlıklı iletişim kurma becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Kazanmak kadar kaybetmenin de son derece normal ve insan hayatının bir gerçeği olduğu anlaşılır. Kazanan kişide öz güven, kaybedende azim ve kararlılık duygusu gelişir. Bu oyunlar boş zamanların daha verimli değerlendirilmesini mümkün kılar.

b) Okuduğunuz haber metninin temasını göz önünde bulundurarak geleneksel oyunlarla günümüzde onların yerini alan bilgisayar oyunlarını çocuk ve gençler üzerindeki etkileri bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: Stratejik düşünme gerektiren zekâ oyunlarının yanı sıra şiddet içerikli pek çok oyun, çocukların kişilik gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun süre ekran başında durmak zamanı kontrollü kullanamama, ortopedik sorunlar, görme sorunları, uyku düzensizliği, yalnızlaşma, iletişim kuramama, sosyal ilişkilerin zayıflaması gibi çeşitli olumsuzluklara yol açabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 622 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!