Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 630

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 630 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 630

1. a) Haber sayfasında görseller mi, metin mi öncelikle dikkatinizi çekti? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Alışılmışın dışında bir gözlük ve bu gözlükle uğraşan insanları gördüğümden görseller daha önce dikkatimi çekti. Metnin siyah, görsellerin renkli olmasının da bu durumda etkisi olabilir.

b) Metindeki görseller aklınıza hangi soruları getirdi? Metni okuduktan sonra sorularınızın cevabını alabildiniz mi?

  • Cevap: Öğrencilerin aklına gelebilecek muhtemel sorular şunlardır:

Gözlüğe benzeyen bu nesne nedir?
Bu gözlük nasıl bir işleve sahiptir/hangi amaçla üretilmiştir?
Bu gözlüğü kim/kimler yapmıştır?
Gözlük üzerinde inceleme yapmalarının amacı nedir?
Haber metni gereken ayrıntıları sunduğundan görsellerle ilgili olarak aklıma gelen soruların cevabını metinde buldum.

c) Görsel kullanılmamış olsaydı titreşimli gözlük ifadesini okuduğunuzda zihninizde nasıl bir nesne canlanırdı?

  • Cevap: Ana hatlarıyla gözlüğe benzeyen ancak malzemesi ve görüntüsüyle fotoğraftakinden farklı bir gözlük hayal ederdim.

2. “uluk/inandırıcılık” bir haber metninde bulunması gereken temel özelliklerdendir. Yukarıdaki haber metninde kullanılan görseller metnin inandırıcılığına nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Haber metinlerinde görsel ögelerin önemli işlevlerinden biri haberin doğruluğuna yaptığı katkıdır. Başta fotoğraflar olmak üzere bütün görsel ögeler haber metninde verilmek istenen mesajı somutlaştırarak okura/izleyiciye sunar. Bu somut bilgi kanıt özelliği taşır. Örneğin görme engelliler için geliştirilen titreşimli gözlük ile bu buluşu gerçekleştiren İzmirli lise öğrencilerini gösteren fotoğraflar, yapılan çalışmanın kanıtı gibidir. Ayrıca görseldeki öğrencilerin maskeli oluşu, projenin pandemi döneminde geliştirildiğini ve -yazıldığı günlerde- haberin güncel olduğunu gösterir.

3. Yukarıdaki haberin daha çok kişi tarafından okunmasında metnin içeriği mi, görsel ögeler mi daha etkilidir? Gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: İçerik daha fazla etkilidir. Haber metinleri ilginç bir olay ya da durumla ilgili bilgi vermeyi amaçlayan metinlerdir. Merak uyandıran bir konuyu ele alması, konuyla ilgili akla gelebilecek sorulara doyurucu cevaplar vermesi, okurun anlayabileceği açık ve akıcı bir dille kaleme alınmış olması bu metinlerin okunabilirliğini artıran hususlardır. Görsellik daha fazla etkilidir. Bir haber metninin içeriği ne kadar dikkat çekici olursa olsun metin tek başına okurun dikkatini çekmeyebilir. Doğru seçilmiş bir veya birden fazla görsel ögenin (fotoğraf, karikatür, grafik vb.) kullanılmış olması okurun daha çok ilgisini çekecek, onu metni okumaya yönlendirecek ve haberin zihinlerde daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.

4. Haberde sadece yukarıdaki iki görselin kullanıldığını göz önünde bulundurduğunuzda metni tamamlama konusunda görsellerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Görsellerin metni tamamlama konusunda yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü geliştirdiği Üç Boyutlu Uzayda Arbelos ve Arşimet Küreleri konulu projeyle haber metninde söz edilen Bilgenaz Altıparmak adlı öğrencinin de yer aldığı bir fotoğraf kullanılabilirdi. Ayrıca Bilgenaz Altınparmak’ın projesiyle ilgili bir görsele de yer verilmesi gerekirdi.

5. Uluslararası platformda ülkemizi temsil etmenizi sağlayacak bilimsel, sanatsal veya sportif bir başarıya imza atmak ve bu başarıyı anlatan bir haberde kendi fotoğrafınızı görmek size neler hissettirirdi?

  • Cevap: Ülkem, okulum, ailem ve kendi adıma gurur duyardım. Bir habere konu olan başarı hikâyemin, diğer öğrenci arkadaşlarımı teşvik edeceğini düşünmek beni mutlu ederdi. Yeni başarılara imza atmak için çalışma azmim ve heyecanım artardı.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 630 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!