Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 644

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 644 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 644

2. Türk edebiyatında eylül ayı hazan/hüzün ayı olarak anılır. Okuduğunuz haber metninde Şiirin Sonbaharı, Kasım Ayı denilerek bu kavrama yer verilmesinden hareketle haber metninin gerçekliği nasıl ele aldığını açıklayınız.

  • Cevap: Haber metinleri öğretici metinlerdendir. Anlatacağı olaylar oluştuğu toplumun ve kültürün izlerini taşır. Ölüm sosyal bir gerçekliktir. Haber metni ölümü anlatırken oluştuğu kültürün bu gerçekliğe yüklediği anlamları, bu gerçekliği algılayışı, anlamlandırışından faydalanmıştır. Böylelikle okurun bu gerçekliğin kültürel değerini de sezinlenmesi sağlanmıştır. Metin yazarı sonbaharı ölümü hatırlatmasından dolayı metnin başlığında kullanmıştır.

3. Okuduğunuz metinde sonbahar, hüzün, şair ve şiir ile bireysel gerçeklik arasında kurulan bağın haber metninde yer alması haber metnini nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Bireysel gerçekliklere yer verilmesi haberin okur üzerinde etkisini arttırır. Ölüm gibi insanı derinden etkileyen bir gerçekliği şiirsel bir tavır ile anlatması metni daha canlı ve akıcı bir hâle getirmiştir. Ayrıca okur sonbahar, şair, şiir ve ölüm arasındaki bağı hissetmiştir. Bu durum metnin zihinlerde daha uzun süre hatırlatmasını sağlar.

4. Metne konu olan sanatçıları göz önünde bulundurduğunuzda, bir haber metninin toplumsal, kültürel değerleri yansıtmak konusunda bir işlevi olduğunu düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Bence şairler yaşadıkları toplumun ve çağın ruh hâlini, duygu dünyasını haykıran kimselerdir. Toplumların izlerini, değişimlerini, arayışlarını, hissedişlerini ve yaşadıklarını şiirleri aracılığıyla tarihe âdeta kazırlar. Şairler toplumların bayrak şahsiyetlerinden sayılabilirler. Bana göre şairler bazen değişime öncülük ederek bazen yaşanılanları kayıt altına alarak bazen de toplumun hissettiklerini haykırarak toplumlara etki ederler. Toplumdan aldıklarını tarihe aktarırlar. Farklı kültür ve medeniyetlerden aldıklarını topluma aktarırlar. Şairler âdeta birer köprü vazifesi görürler. Bence şairler şiirler aracılığıyla insanı ve toplumu insana anlatırlar. Ünlü şairimiz Mehmet Emin Yurdakul’un dediği gibi: “Şairleri haykırmayan bir millet, sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir”

5. Sözü edilen şairlerin haber metnine yansıyan hayat kesitlerinden sizce hangi sosyal, siyasi, tarihî olayların yansımaları tespit edilebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bence haber metninden Osmanlı Devletinin coğrafyasında son asırda yaşananlar, Cumhuriyet Döneminin Onuncu Yıl kutlamaları, kültürel dönüşümün yaşandığı dönemler, kişisel bunalımlar ve bunların toplumsal hayata yansımaları, şehirlerin toplum hayatına etkileri, yenileşme çabaları tespit edilebilir. Bana göre şairler yaşadıkları dönemin aynası gibidir. Onların hayatları ve şiirleri yaşadıkları dönemin sosyal, siyasi ve tarihî olaylarından izler taşır.

6. Okuduğunuz metinden alınan Ben de her insan gibi gençliğimde şiir yazdım. Evet, her insan gençliğinde şiir yazar ve sonra şiir yazmayı bırakır. Şiiri devam ettirenlere ise şair diyorlar. cümlesinden yola çıkarak şiir ve şair hakkındaki düşüncelerinizi anlatan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Her insan şair olma potansiyeline sahiptir. Çünkü gençlik döneminde yaşanılan duygusal gelgitler ve coşkunluklar insanın bir şekilde şiir ile tanışmasına ve bazı karalamalar yapmasına neden olur. Fakat şairlikte derinleşmek, yetkinleşmek kısaca şair olabilmek için gençlik döneminde yaşanan duygusal coşkunluğun devamlı bir hâl alması gerekir. Böylelikle tecrübe edinen şair duygularla pişer, piştikçe olgunlaşır, olgunlaştıkça gerçek bir şaire dönüşür. Şiir yazmakta gösterilen ısrar ve devamlılık kişiyi şair yapar. Ayrıca olay ve olgulara başka bir gözle bakabilme, gözlem yeteneğindeki ustalık, estetik bakış beraberinde mükemmel şiiri getirir.

7. Bahsedilen sanatçıların bu haber metnine konu olmalarını sizce neler sağlamış olabilir?

  • Cevap: Bu sanatçıların Türk kültür ve edebiyatında iz bırakmaları bu haber metnine konu olmalarını sağlamıştır. Örnek olarak bahsedilen şairlerden Orhan Veli ve Yahya Kemal’in, şiirlerinde İstanbul’a ve İstanbul sevgisine yer vermeleri onların İstanbul şairi olarak anılmalarını sağlamıştır. Bu iki şair şiirlerinde İstanbul’un millî, manevi ve tarihsel unsurlarına da yer vermişlerdir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 644 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!