Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 646

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 646 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 646

3. Evrensel bir değer özelliği kazanan Zerzevan Kalesi ile ilgili bir haber metni yazılması metnin okunurluğunu sizce artırmış mıdır? Nedenleri ile açıklayınız.

  • Cevap:

Evrensel bir değer olan bir kale ile ilgili haber metninin yazılması bence okuyucunun ilgisini çekeceğinden metnin okunurluğunu artırmıştır. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınan bir eserin nerde olduğu ve hangi özellikleri taşıdığı okuyucuda merak uyandıracak bir durumdur. Bu tarihî eserin tüm insanlık tarafından takdir edilmesi metne ilgiyi artırmıştır. Metnin ilk cümlesini okuyunca tüm metni okuma isteğim arttı. Böyle bir haber metninin oluşturulmasında Zerzvan Kalesi’nin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmesi etkili olmuştur. Maalesef ülkemiz değerlerine ülkemiz dışındaki kurum ve kuruluşlar sahip çıkınca harekete geçiyoruz.

Evrensel bir değer olduğu tüm otoriterlerce kabul edilen eserleri metinlerde konu etmek okunurluğu bence kesinlikle artıracaktır. Tarihî eserleri, mimari ve mühendislik harikası eserleri konu edinen haber yazıları her zaman daha fazla okunmaktadır. Çünkü geçmiş zamanlarda yapılan bu eserler okuyucuda merak duygusunu artırmaktadır.

Haberi yazılan Zerevan Kalesi’nin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmış olması benim de habere olan ilgimi artırdı. Haber metnini tüm ayrıntıları ile okuma hevesi duyarak metni zevkle bir çırpıda okudum.

4. Siz evrensel veya millî kültür varlıklarını konu alan bir haber metni yazsaydınız hangi tarihî eseri haberleştirirdiniz? Nedenleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Malatya ili sınırları içerisinde bulunan “Arslantepe Höyüğünü” anlatan ve okuyuculara tanıtan bir haber metni yazardım. Çünkü Arslantepe Höyüğü de aynı Zerzevan Kalesi gibi UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine 2014 yılında girmiş kültürel bir değerimizdir. 1961 yılından beri Arslantepe Höyüğü’nde kazı çalışması yapılmaktadır. Bu kadar uzun bir zamandır çalışmaların devam etmesi yazacağım haber yazısına olan ilgiyi artıracaktır. Anadolu’nun bilinen en eski şehir devletinin kurulduğu Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nün haber yapılması ilklerden olması nedeni ile okuyucunun merak duygusunu artıracağından bu eserle ilgili haber yazısı yazardım. Arslantepe Höyüğü’nün Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir tarihî eser olması benim haber metnime konu olmasının nedenlerindendir. Son yapılan kazılarda 5700 yıllık kalıntıların bulunması haber yazımın okuyucu tarafından daha fazla ilgi gösterilmesini sağlayacaktır. Dünyanın ilk yağmur drenaj hattının bu höyükte bulunması
    ve benim haber yazımda bundan bahsetmem haber metnimin daha fazla kişi tarafından okunmasını sağlayacaktır.

5. Okuduğumuz metinden hareketle Romalıların mimarlık ve mühendislikteki gelişimini günümüz mühendislik teknolojisi ile karşılaştırınız. Sizce bugün böyle bir su sistemi oluşturulabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap:

Zerzevan Kalesi savunma amaçlı yapılmış bir kaledir. Su kanalları ise bugün bile insanların hayranlıkla incelediği mimari ve mühendislik harikasıdır. Milimetrik eğilimlerin su kanalları yapılırken kullanılması matematikte Romalıların ileri düzeyde olduğunu göstermektedir. Sarnıçlar da o dönemin şartlarına göre mimarlık ve mühendislik harikalarıdır. Günümüzden 3 bin yıl önce yapılan kalenin bugün bile yıkılmaması mühendislikte ve mimaride Romalıların ulaşmış olduğu seviyeyi gösterir. Yakın bir zamanda yapılmış olan binaların depremlerde yerle bir olması manidardır. Teknolojinin gelişmesi sonucunda mühendislik ve mimaride günümüzde büyük ilerlemeler olmasına rağmen insan kalitesindeki düşüklük depremlerde binlerce insanın ölmesine sebep olmuştur. Günümüzden 1800 yıl önce kale içerisinde yapılan su yolları bugünün teknolojisi ile de rahatça yapılabilir. Bugün için en büyük sorun mimarların çizdiği projelere uyulmaması ve inşaatlar yapılırken mühendislerin uyarılarının dikkate alınmamasıdır. Çıkarılan deprem yasası ile ülkemizde de güvenilir ve sağlam binalar yapılmaya başlanmıştır.

Bundan 1800 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 400 yıl yetecek su sarnıçlarının yapılmasına rağmen bu bölgenin yüz yıllarca sulanamamış olması mimarinin ve mühendisliğin gelişmesine rağmen çok ilginçtir. Güneydoğu kentlerimizdeki ovalar yeni yeni sulanmaya başlanmıştır. GAP ile uzunluğu bin 500 kilometreyi aşan ana sulama kanalları Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tarım arazilerine hayat vermektedir. GAP; barajları, hidroelektrik santralleri ve sulama kanalları ile mimari ve mühendislik harikası olan bir projedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 646 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!