Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 656

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 656 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 656

1. Metinde kitapların baş tacı olduğu ve kitabevlerinin sadece bir ticarethane olarak görülmemesi gerektiği belirtilmiştir. Bu ifadelerin kanıtlanabilirliğine ve metne katkısına dair neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Soruda verilen ifadeler bilimsel yönden herkese göre aynı geçerliliğe sahip değildir. Kişiden kişiye göre değişebilen bu düşünceler; metinde kitabın değerini ve maddiyatın ötesinde olduğunu belirtmek, okuyucunun zihninde kitapla ilgili olumlu bir algı oluşturabilmek için verilmiştir.

2. Kitabevlerinde 500 bin çeşitten oluşan toplam 10 milyon kitap bulunduğu bilgisini verdi”, “Kitabevi; halleşme, dertleşme, buluşma yeridir ve manevi eczanedir. ifadelerini göz önünde bulundurarak metinde geçen bilgi ve yorum cümlelerini okuyucuya etkileri bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: Bir metinde verilmek istenenler; okuyucuda karşılık bulabilmesi için tutarlı, inandırıcı, doğru ve etkili bir anlatıma sahip olmalıdır. Haber metninde hedeflenen durum, buna yönelik yapılan çalışmalar ve elde edilen neticeler; kanıtlanabilir bilgilerin yanı sıra birtakım tespit, yorum ve görüşlerle desteklenmiştir. Okuyucu, metinde sadece bahsedilen kitabevinin alanı, sahip olduğu kitap sayısı, içinde yer alan etkinlik alanlarını zihninde canlandırmıyor; bununla birlikte kitabın değerine, kazandırdıklarına, kitaba bakış açısına, okura verilen öneme dair de fikir sahibi oluyor. Bu açıdan bakıldığında tespit, yorum ve görüşlerin okuyucuda ilgi uyandırması bakımından bir adım daha öne çıktığını söylemek mümkündür.

3. Nasıl eczaneye gidip ilaç aranıyorsa kitabevine de gelip ruhu tamamlama adına ilaç aranıyor. ifadesinden hareketle kitapların ruhu tamamlayan bir yönü olduğu görüşüne katılıyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin bilgi ve yorumlama kabiliyetlerine göre cevaplar farklılık göstermekle birlikte aşağıdaki gibi bir açıklama yapılabilir. Evet, katılıyorum. İnsan, sadece biyolojik sistemlerden oluşan bir varlık değildir. Fizyolojik yönden hava, su, gıda vb. şeylere ihtiyaç duyan insanın ruhsal yönden de giderilmesi gereken ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar da ruhun, gönlün ve hayalin eksikliklerinin tamamlanmasıyla giderilir. İlaçlar nasıl şifaya vesile oluyorsa kitaplar da ruhun, gönlün, zihnin, hayalin kötü duygu ve düşüncelerden arınarak kendini bulmasına ve ruhi yönden tamamlanmasına yardımcı olur.

4. Bir kitabın, ön sözün, atasözünün, cümlenin, paragrafın bir çocuğun hayatını değiştirdiğine, karanlıktan aydınlığa geçiş yaptığına, yolunu değiştirdiğine burada şahit oluyoruz. cümlesinde belirtilen düşünce sizce kişisel bir tespit mi, yoksa genelgeçer bir olgu mudur? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine, yorumlama kabiliyetine ve kendi hayatındaki tecrübelerine göre cevaplar farklılık gösterebilir. Soruda tırnak içinde belirtilen cümle, kitabın etkileriyle ilgili kişisel anlamda şahit olunan bir durumu anlatmaktadır. Ancak kitabevinde bahsedilen durum, gerek bireysel gerekse toplumsal yönden yabancı olmadığımız ve genel geçer olarak kabul edebileceğimiz bir olgudur. Hemen her insanın hayatında bazen bir kitabın, bölümün veya sözün çok tesirli olduğunu, kişiyi “dönüm noktası” olarak tabir edilen bir hâlden bambaşka bir hâle çevirdiğini görebilmekteyiz. Dışarıdan inanması güç gibi gelen bu durum, kimi zaman bizim hayatımızda da görülebilmektedir. Başlar yitiren, gönüller fetheden, savaşlar durduran da kimi zaman bir söz değil midir? Buradan hareketle kitabın birey ve toplum hayatında köklü değişiklikler yaptığı ile ilgili çok sayıda araştırma olduğunu da unutmamak gerekir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 656 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!