Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 86

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 86 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 86

1. Metinde bazı yerlerin eğik yazıyla yazıldığını görmektesiniz. Bunu farklı bir şekilde yazmak isteseydiniz hangi noktalama işaretini kullanırdınız? Yazınız.

  • Cevap: Metinde eğik yazılan kısımlar istenirse dik yazıyla ve tırnak işareti içinde de yazılabilir.

2. Metnin birinci paragrafında bulunan bakımından, yerinde, dilinde, vasıtasının kelimelerinde yer alan kaynaştırma harflerinin kullanımı, sizi nasıl bir sonuca götürüyor? Ulaştığınız sonuçları yazınız.

  • Cevap: Soruda verilen örnekleri incelediğimizde kaynaştırma harflerinin kelime içerisinde sadece iki ünlü arasına gelmediğini, bazı örneklerde bir ünlü ses ile bir ünsüz ses arasına da geldiğini görmekteyiz. Ayrıca bazı kelimelerin birden fazla kaynaştırma harfi de alabileceğini görmekteyiz.

3. Metinde, “Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.” kuralına uygun örnekler, hangi kelimelerde kullanılmıştır? Sizi bu kelimelerin dışında aynı işareti kullanmaya zorlayan örnekler var mıdır? Dilin kuralları ile ilgili bazı güncellemelerin olması sizi nasıl etkiliyor? Yazınız.

  • Cevap: Metinde kullanılan örneklere baktığımızda Türkçe Sözlükte, Türkçe Sözlükün -bunlar yayın adıdır- örneklerinde olduğu gibi özel isimlerden sonra kesme işaretinin kullanıldığını görmekteyiz. Bunun yanında özel isimlere getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanma gerekliliğinin, dil adlarından ve kurum adlarından sonra gelen ekleri ayırmada olmadığını görmekteyiz. Dilin kurallarının güncellenmesi konusunda göreceli cevaplar gelebilir. Bazı öğrenciler, kurallardaki değişikliklerden haberdar olmadıkları ya da kuralların sık değiştirilmesinden dolayı çelişki yaşadıklarını ifade edebilir. Bazıları ise kurallardaki değişiklikleri dilin kendini güncellemesinden dolayı olumlu karşılayabilir.

4. Metindeki kelimelerde düzeltme işaretinin kullanım amacı nedir? Yazınız.

  • Cevap: Düzeltme işareti, metinde nispet eki (-î) görevinde kullanılmıştır. Bu ekin belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için düzeltme işareti kullanılır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!