Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

b) Aşağıdaki tabloya görülmek kelimesinin verilen anlamları ile ilgili birer cümle yazınız.

  • Cevap:

2. Okuduğunuz metin bahar mevsiminin canlılığını ve manzarasını içeriyor olsaydı metinde geçen Gel! Git! Dur! Tut! As! Kes! Bak! Yak! Yık! Sür! gibi eylem anlamlı kelimeler yerine durağan, tasvir içeren kelimeler mi tercih edilirdi? Niçin?

  • Cevap: Bence baharın canlılığı ve manzarası insanın içini açan, insana yaşama sevinci veren ve hareketlendiren bir durum olduğundan yine eylem anlamlı kelimeler tercih edilebilirdi. Kelimeler şöyle değişebilirdi: Sev! Mutlu ol! Coş! Gül! Yaşa! Sevin! Gör! Eğlen! Nefes al! Canlan! Bence bahar mevsiminin canlılığı ve manzarası betimleme içeren kelimelerle daha iyi anlatılacağı için kelimeler durağan olurdu: Güneş! Canlı! Sıcak! Hayat! Çiçek! Kuşlar! Ağaçlar! Doğa! Yeşil!

3. Ve onun bir tek “Dur!” diye gürlemesi bütün bu akan, köpüren canlı denizi dimdik durdururdu: İnsanlar durur, atlar durur, rüzgârlar durur, dünya dururdu!. cümlesinde de olduğu gibi metinde bazı kelimelerin sık tekrar edilmesinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Vurgu yapmak, anlatımı etkili bir şekilde güçlendirmek, ses tekrarları yoluyla ahenkli ve zengin bir söyleyiş ortaya koymak.

4. a) Metinde yer alan gönüldaş kelimesi “aynı duyguları paylaşanlardan her biri” anlamında kullanılan bir kelimedir. Bu kelimenin günümüz metinlerinde sık kullanılmamasının veya halkın diline yerleşememesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Gönüldaş kelimesini karşılayan Türkçe başka alternatif kelimeler olduğu için: Sevdiğim, yârim. Âşıklar tarafından kullanılıp türkülerde yerini almış olsaydı halkın hafızasına iyice yerleşip günümüze gelebilirdi. Sevgili, yârim, sevdiceğim gibi kelimelerin söylenişi gönül- daşa göre daha kolay olduğu için.

b) Gönüldaş kelimesini canlı tutmak ve birçok kişi tarafından kullanılmasını sağlamak isteseydiniz bunun için neler yapabilirdiniz?

  • Cevap: Öncelikle bu kelimeyi günlük yaşamımda sıkça kullanmaya çalışırdım ki çevremdeki insanlarda da bu kelimeye aşinalık oluştururdum. Yazar, gazeteci vb. arkadaşım varsa onlara bu kelimeyi kullanmalarını önerebilirdim. Sosyal medyada bu kelimenin daha sık kullanılması ile ilgili videolar yayımlardım. Blog sayfamda kısa hikâyeler yazıp gönüldaş kelimesinin geçtiği ifadelere yer verirdim.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!