Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 17

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 17

…kullanmaya başlamışlardır. Uygur alfabesi adı verilen bu alfabede 18 harf vardır ve Uygur alfabesi sağdan sola doğru yazılır. Uygurlardan kalan “Altun Yaruk” (Altın Işık), “Sekiz Yükmek” (Sekiz Yığın), “Kalyanam Kara ve Pa- pamkara” (İyi Düşünceli Şehzade ile Kötü Düşünceli Şehzade), “Irk Bitig” (Fal Kitabı) adlı eserler Uygur alfabesi ile yazılmıştır. Bu eserler Mani ve Buda dinleri ile ilgilidir.

Orta Türkçe Çağı’nda Türkler İslam kültürü etkisine girmişlerdir. Buna bağlı olarak bu çağda Arap alfabesi kullanılmaya başlanmıştır. Arap alfabesiyle yazılan ilk eserler “Kutadgu Bilig”, “Divanü Lugati’t-Türk” ve “Atebe- tü’l-Hakâyık”tır. Arap alfabesi 20. yüzyılın başlarına kadar birçok Türk topluluğu tarafından kullanılmıştır.

20. yüzyılla birlikte Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği içinde kalan Türkler Kiril alfabesi kullanmaya başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde 1928 Harf İnkılabı ile Arap alfabesi bırakılmış, Latin alfabesine geçilmiştir. (Ders kitabı için hazırlanmıştır.)

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

evre: Bir olayda birbiri ardınca görülen, gelişen değişik durumların her biri.
karanlık çağ: Belge ve bulgularla takibi yapılamayan tarihî dönem.
teori: Kuram.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinde Türklerin kullandığı alfabeler çerçevesinde Türk dilinin gelişim evreleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Türklerin kullandığı değişik alfabeler, temas ettikleri kültürü de göstermektedir. Türkçenin evreleri ile ilgili dil bilimciler arasında görüş farklılıkları bulunmaktadır. Bu farklılıklar özellikle Eski Türkçe Çağı ile Orta Türkçe Çağı’nın ayrımında ortaya çıkmaktadır. Okuduğunuz metinde Ahmet Caferoğlu’nun tasnifi esas alınmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Türkçenin milattan önceki dönemleri ile ilgili yazılı belgelerin olmamasının temel sebebi nedir?

  • Cevap: Türkçenin milattan önceki dönemleri ile ilgili yazılı belgelerin olmamasının temelinde Türklerin Sözlü Edebiyat Dönemi’nde kuşaktan kuşağa aktarılan eserlerin sözlü olması yatmaktadır.

2. Türklerin ilk yazılı ürünleri hangi döneme aittir?

  • Cevap: Türklerin ilk yazılı ürünleri 11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından Divanü Lügati’t-t Türk adlı eseriyle yazıya geçirilmiştir. Türklerin bilinen ilk yazılı ürünleri ise 8. Yüzyıla aittir.

3. Türklerin hangi dönemlerde, hangi alfabeleri kullandığını söyleyiniz.

  • Cevap: Türkler Köktürk Devleti Dönemi’nde “Göktürk Alfabesi”ni Uygu Devleti Dönemi’nde “Uygur Alfabesi”ni İslamiyet’in kabulüyle “Arap Alfabesi”ni 20.yüzyılda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği içinde yaşayan Türkler “Kiril Alfabesi”ni son olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nde 1928 Harf İnkılabı ile “Latif Alfabesi” kullanmaya başlamıştır.

4. Türkiye Türkçesi, Türkçenin hangi dönemi içindedir?

  • Cevap: Türkiye Türkçesi Batı Türkçesinin üçüncü devresidir.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
4
unlike
3
angry
1
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!