Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 192

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 192

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz metnin konusunu, yazılış amacını ve hedef kitlesini belirtiniz.

  • Cevap: Metnin konusu yazar Ahmet İhsan’ın çocukluk ve okul günlerinden aklında kalan bir anıyı okurlarıyla paylaşmasıdır. Hedef kitle yazarın okuru olacak herkestir.

2. Yazar metinde birden çok anıdan söz etmiştir. Yazarın söz ettiği anılan özetleyiniz.

  • Cevap: Şam’daki huzur sınavı, İstanbul’a yolculuğu, Ankara’ya yolculuğu ve Mekteb-i Mülkiye’ye başlaması olarak sınıflayabiliriz.

3. Yazarın en büyük emeli nedir? Eğitim durumuyla ilgili nasıl bir değerlendirme yapmıştır?

  • Cevap: Askeri tıbbiyeye gitmeyi özellikle istemektedir. Genel olarak iyi bir eğitim aldığını metnin başında bize anlattıklarından anlayabiliyoruz.

4. Anlatılanları kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Anlatılanların bazılarını belgelediği için kanıtlanabilirlik açısından bir sorun teşkil etmemektedir. Bunun yanında doğruluğuna da ancak yazarın kendisini kefil gösterirsek inanabiliriz.

5. a. “Şam’da Tahsil” adlı metinde hangi anlatım biçimlerinden yararlanılmıştır?

  • Cevap: Betimleme ve öyküleme ile açıklama ağırlıklı bir metindir. Olaylar bir öykü gibi kaleme alınmıştır.

b. Düşünceyi geliştirme yollarından hangilerine başvurulmuştur?

  • Cevap: Özellikle örnekleme ve tanımlamadan faydalanılmıştır. Yazar özellikle o güzel günlerini anlarını anlatırken örneklerden bolca faydalanmıştır.

c. Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarının metindeki işlevlerini söyleyiniz.

  • Cevap: İkisi de okurun metindeki anlamı daha iyi kavramasını sağlarlar. Bunun yanında metnin geçerliliğini arttırmaktadırlar. Sanatsal yönü kuvvetlendirmektedirler.

6. Metinde geçen kelime ve deyimlere, cümlelerin yapılarına dikkat ederek yazann üslup özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar bu söz gruplarında kendine göre eklemeler yapmaktadır. Bunun yanında anlamı öne taşımakta ve deyimlerin okurun daha iyi anlayabilmesine yönelik açıklama özellikleri göz önüne alınarak kullanıldığını söyleyebiliriz.

7. Okuduğunuz anıda sözü edilen kişilerin öne çıkan özelliklerinin neler olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Mithat Paşa eğitime önem veren disiplinli birisidir. Yazarın babası da benzer özelliklere sahiptir. Yazar Ahmet İhsan ise okumayı çok seven, hafızası kuvvetli, iyi bir eğitim görmüş hırslı bir öğrenci ve kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.

8. Ortaokul öğrencisinin yabancı dili iyi bilmesi ve rahatlıkla bir harita çizebilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Aldığı doğru ve disiplinli eğitimin bir sonucu olarak görmekteyim. Bundan ötürü de hem haritayı yapabilmesi hem de yabancı dilde kendini çok geliştirmesi bana normal gelmektedir.

9. Midhat Paşa’nın yaptığı sınavda, başarılı olan bir öğrenciye altın kurşun kalem hediye etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: Bence çok doğru ve özendirici bir davranıştır. Çünkü başarı ödüllendirilmiş, genç ve hırslı bir beyin özendirilmiştir. Bu sembolik hediye belki de bir ferdin bir toplum adına başarabileceği şeylerin ateşleyicisi olacaktır.

10. Okuduğunuz metinde dönemin kültürüne ve yaşamına ait ne tür izlere rastlanmaktadır? Anlatınız.

  • Cevap: O dönemin eğitim dünyası, okutulan dersleri, o dönem insanlarının eğlence ve eğitim anlayışları ile ulaşım konusundaki zorluklar hakkında fikirler edindim.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
11
clap
2
happy
1
love
1
confused
1
unlike
1
angry
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!