10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 111
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Metinde geçen “zahmet çekmek, zayi olmak, mahrum olmak” kelime gruplarının anlamlarını cümlelerin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türk Dil Kurumunun Güncel Türkçe Sözlüklünden kontrol ediniz.
- Cevap:
zahmet çekmek (Tahminim): sıkıntı, eziyet görmek
zahmet çekmek (TDK Sözlük): güçlükle karşılaşmak, sıkıntıya katlanmak.
Zayi olmak (Tahminim): kaybolmak
Zayi olmak (TDK Sözlük): yitmek, kaybolmak.
mahrum olmak (Tahminim): İyi bir sonuçtan faydalanamamak
mahrum olmak (TDK Sözlük): yoksun kalmak
Soru: 2) Okuduğunuz metnin temasını bulunuz. Şairin temayı aktarmak için kaside nazım biçimini seçmesi hakkındaki düşüncelerinizi söyleyiniz.
- Cevap: Metnin teması Hz. Muhammed’e duyulan sevgi. Kasideler din ve devlet büyüklerine yazılan övgü şiirleri olduğu için tercih etmiştir.
Soru: 3) Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerlere uygun ifadeleri yazınız.
- Cevap:
Ölçü: Aruz ölçüsü
Kafiye: Tam ve zengin uyak
Redif: ek ve kelime halinde redif
Soru: 4) Saçma ey göz eşkden gönlümdeki odlara su Kim bu denlü dutuşan odlara kılmaz çâre su Yukarıdaki beyitte geçen edebî sanatları bulunuz. Şairin bu sanatları kullanma amacı ne olabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: “Ey göz!” ifadesi nida (seslenme) sanatıdır. Şairin gönlündeki ateşlerin su ile söndürülemeyecek derecede çok olması mübalağa (abartı) sanatıdır. Su ve ateş karşıt anlamlar içerdiği için tezat (karşıtlık) sanatı içerir.
Soru: 5) Kasideyi söyleyiş ve duygular açısından değerlendiriniz, şiiri siz yazsaydınız hangi duygu ve düşünceleri öne çıkarırdınız?
- Cevap: Fuzûlî’nin Su Kasidesi Hz. Muhammed’i öven ve ona olan derin sevgiyi ifade eden bir şiirdir. Şair suyu Hz. Peygamber’in değerini ve onun manevi etkisini anlatmak için kullanır. Su onun mucizelerini, merhametini ve insanlara duyduğu sevgiyi temsil eder. Eğer ben bu şiiri yazsaydım Hz. Muhammed’in merhametini ve canlılara olan sevgisini daha fazla vurgulardım. Su yerine Peygamberimizin insanlara olan sevgisi ve adaleti gibi konuları anlatırdım.
Soru: 6) Okuduğunuz şiirde Hazreti Muhammed’in hayatına dair hangi bilgilere ulaşılmaktadır? Söyleyiniz.
- Cevap: Fuzûlî’nin şiirinde Hz. Muhammed’in hayatına dair bazı bilgiler bulunur. Şiir, Peygamberimizin mucizelerinden ve merhametinden bahseder. Miraç gecesinde feyzinin yıldızlara ulaştığı, cehennem ateşine su serptiği anlatılır. Ayrıca, Hz. Muhammed’in manevi etkisi vurgulanır.
Soru: 7) Okuduğunuz metinde divan şiirinin hangi özellikleri görülmektedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Şiirin Arapça ve Farsçadan alınmış anlaşılması zor bir dili var. Aruz ölçüsü, beyit nazım birimi ve kafiye düzeni gibi divan şiirinin şekil özellikleri de var.
Soru: 10. sınıf öğrencisi Mehmet, Su Kasidesi”nde en beğendiği beyti ve beytin günümüz Türkçesini defterine yazar. Ancak beyti günümüz Türkçesiyle yazarken bazı yazım yanlışları yapar. Bu yazım yanlışlarını bulup kelimelerin doğrusunu yazınız.
Vehm ilen söyler dil-i mecrûh peykânun sözin
İhtiyât ilen içer her kimde olsa yara su
Yaralı gönül senin ok temrenine benziyen kipriklerinin isimini korkarak söyler. Nitekim hasta, yaralı olanda suyu korkarak, sakınarak içer.
- Cevap:
benziyen: benzeyen
kipriklerinin: kirpiklerinin
Soru: Kaside nazım biçiminin bölümlerinde işlenen konuları tabloya yazınız. Su Kasidesi’nde bu konuların hangi beyitlerde işlendiğini tablodaki gibi ilgili bölüme yazınız.
- Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.




Yeni Yorum