Yükleniyor...
Evvel Cevap
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 288
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 288

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 288 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 288

Soru: 17) Metinde geçen “dil sürçmesi” kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi yazınız.

  • Cevap: Metindeki bağlamdan hareketle, “dil sürçmesi,” kişinin farkında olmadan yanlış bir sözcük kullanması anlamına gelir.

Soru: 18) Metne göre Türk edebiyatında gezi yazısı geleneği nasıl başlamıştır?

  • Cevap: Türk gezi yazısı geleneği, Evliya Çelebi’nin rüyasında “sıhhat” yerine “seyahat” dilemesiyle başlamış, onun yazdığı Seyahatname eseri bu türün temel taşını oluşturmuştur. Daha sonra diğer seyyahlar, çeşitli nedenlerle seyahat ederek gözlemlerini kaleme almışlardır.

Soru: 19) Metne göre Türk seyyahlar nereleri, hangi yollarla gezmişlerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Türk seyyahlar, Alaska’dan Yeni Zelanda’ya, Güney Amerika’dan Japonya’ya kadar beş kıtada birçok bölgeyi gezmiştir. Bu seyahatler karayolu, deniz yolu ve hava yolu gibi farklı ulaşım yollarıyla gerçekleştirilmiştir.

Soru: 20) “Yabancı diyarlar, kentler, uzak uygarlıklar mıknatıs gibi çekmiş onları.” cümlesinde kullanılan benzetme, metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bu benzetme, Türk seyyahların yeni yerler keşfetme tutkusunu güçlü bir şekilde vurgular. Anlatımı zenginleştirir, okuyucunun seyyahların heyecanını ve merakını daha iyi hissetmesini sağlar.

Soru: 21) Metnin ana düşüncesi nedir?

  • Cevap: Türk seyyahları, tarih boyunca farklı coğrafyalarda seyahat ederek gezi yazısı geleneğini oluşturmuş ve zorlu koşullara rağmen dünyanın farklı köşelerini keşfetmiştir.

Soru: 22) Gezi yazısı türünde eser veren bir yazar aşağıdaki ilkelerden hangisini benimsemez?

A) Gezisine çıkmadan önce gezilecek yerlerle ilgili yeterince bilgi toplamalıdır.
B) Okuyucuda gezme isteği uyandıracak anlatıma yer vermelidir.
C) Sırası geldikçe tarih, coğrafya, sosyoloji gibi alanlardan yararlanmalıdır.
D) Yazar, sanatlı bir üslup benimsemelidir.
E) Okuyucuya, anlatılan yerleri geziyormuş hissi verebilmelidir.

  • Cevap: D

Soru: 23) Aşağıdakilerden hangisi gezi yazısı türünde eser vermemiştir?

A) Ahmed Hâşim
B) Ahmet Mithat Efendi
C) Cenap Şahabettin
D) İbrahim Şinâsi
E) Reşat Nuri Güntekin

  • Cevap: D

Soru: 24) Gezi yazmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bir yazıyı didaktik ve kuru bilgilerle doldurmak, o yazıyı gezi yazısı olmaktan uzaklaştırır, okunabilirliğini önler. Oysa gezi yazısı ilginç ve okunabilir kılan sadece verdiği bilgiler değildir. Gezi yazarı okurun gezme, görme arzusunu karşılarken bir yandan da akıcı, özenli üslûbuyla okuru eğlendirir, okurun yaşamına renk ve çeşni katar. Bu parçada gezi yazısının hangi özelliğine değinilmemiştir?

A) Okuyucuyu etkilemesine
B) Görsellerin kullanılmasına
C) Gezilen yerleri tanıtmasına
D) Okuma isteği uyandırmasına
E) Üslubunun etkileyiciliğine

  • Cevap: B

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 288 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum