Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 125

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 125

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Destan

Destan; eski çağlara ait mitlerle örülmüş, bir milleti derinden etkileyen; savaş, kahramanlık, doğal afet gibi tarihî ve sosyal olayları anlatan, uzun, manzum eserdir.

Toplumun hayal gücüyle yoğrulan destanlar, olağanüstülüklerle doludur. Sözlü edebiyat geleneğinin bir ürünü olan destanların içinde mitolojik unsurlar bulunur. Bu unsurlar; ortaya çıktıkları dönemin inanç, kültür ve sanat anlayışını yansıtır:
Her Akhalı, her Troyalı şöyle dedi:
“Zeus baba, İda Dağı’ndan hükmeden ulu Tanrı,
kim doladıysa bizim başımıza bu işleri,
Hades’in evine gitsin, bırak.
Destanlar, kesin tarihî bilgiler vermese de milletlerin tarihini ve kültürünü araştırmada önemli kaynaklar arasında yer alır. Destanlar bu yönüyle tarihî olaylara dayanan, ait oldukları toplumların millî kimliğini yansıtan, idealize edilmiş kahramanların olağanüstü özelliklerle anlatıldığı halk edebiyatı ürünleridir. Millî destanlar; bir milletin oluşumunu, tarih sahnesine çıkışını ve tarihî evrelerini de açıklar. Bu ürünler, millî kimliği beslediğinden toplumsal açıdan da önemlidir.

Destanda olay örgüsü, kişi, yer ve zaman yapıyı oluşturan unsurlardır. Olaylar tek yönlü olarak ve somut bir anlatımla ele alınır. Kişiler genellikle tip özelliği gösterir. Kahramanlara sıradan insanlardan farklı özellikler yüklenir. Olayın geçtiği yerler çoğu zaman gerçeğe uygundur. Destanlarda olaylar, birbirini takip eden bir zaman diliminde geçer. Destanın oluşum zamanı ile yazıya geçirildiği zaman arasındaki fark az ise destandaki tarihî olaylar gerçeğe daha yakındır. Destanlar, doğal ve yapma destanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Doğal Destan
Doğal destanlar, sözlü gelenek içinde oluşan ve bir ozan tarafından derlenerek yazıya aktarılan destanlardır. Bu destanların asıl sahibi halktır. Doğal destanlar doğuş, yayılma ve derlenme olmak üzere üç aşamada oluşur:
Doğuş (Oluş) Aşaması: Milletlerin hayatında iz bırakan önemli tarihî ve sosyal olaylar destanların çekirdeğini oluşturur. Bu olaylar içinde olağanüstü özellikler yüklenmiş kahramanlara yer verilir.
Yayılma Aşaması: Destanın en uzun aşamasıdır. Bu aşamada, sözü edilen olay ve kahramanlıklar sözlü gelenekle kuşaktan kuşağa aktarılır. Toplumların duygu ve düşünce dünyasını yansıtan ve onları diğer toplumlardan ayıran destan motifle i belirgin bir hâle gelir. Destana mitolojik unsurlar katılır.
Derlenme Aşaması: Bu aşamada, sözlü gelenekle kuşaktan kuşağa aktarılan destanı bir büyük ozan kendi hayal gücünü de katarak derler ve manzum olarak yazıya geçirir.

Dünya Edebiyatında Destan
Milletlerin kendi tarihlerinden beslenen doğal destanları vardır. Dünya edebiyatında bilinen ilk destan Gılgamış Destanıdır. Sümer Kralı Gılgamış’ın kahramanlıklarını anlatan bu destan, dünyanın en eski milletlerinden biri olan Sümerler hakkında bilgiler içerir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!