Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sefiller adlı metinden alınan “Omzunda çantası, elinde bastonu, gözlerinde sert, yürekli, yorgun, haşin bir ifade vardı. Şöminenin ışığında iğrenç, kasvetli görünüyordu.” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

Tahminim: Karamsar

Sözlük anlamı: İç sıkıntısı veren

2. Sefiller adlı metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Tema: Yoksulluk, adaletsizlik, insandaki değişim

Konu: On dokuz yıl mahkûm hayatı yaşayan Jean Valjean’ın hapis cezası bittikten sonra yaşadıkları, insani duygularını yeniden kazanıp iyi bir insan olması, o dönem Fransa’sının sosyal ve siyasi yapısı, yoksulluk, adaletsizlik gibi konulardır.

3. Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışmaya bağlı diğer çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde temel çatışma Jean Valjean ile Javert arasındaki çatışmadır. Bu çatışma suç-ceza çatışması olarak ifade edilebilir. Aslında Jean Valjean kötü birisi değildir, Javert de işini yapmaya çalışan, düzenin savunucusu birisidir.

– Bunun dışında adalet-adaletsizlik, yoksulluk-çaresizlik gibi çatışmalar vardır.

5. Metinde yararlanılan anlatım biçim ve tekniklerini tespit ederek bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metin bir romandan yani olay çevresinde gelişen bir metinden alındığı için öncelikle öyküleyici anlatım ve bunun yanında da betimleyici anlatım kullanılmıştır. Bu anlatım türleri olay anlatımına ve varlıkları zihinde canlandırmaya yardımcı olur.

6. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yer yer ayrıntılı betimlemeler yer alır. Olay anlatımının yanında diyaloglara yer verilerek gösterme tekniğinden yararlanılmıştır. Birinci ve üçüncü kişili anlatım bir arada kullanılmıştır. Anlatıcı yer yer araya girip açıklama yapmıştır. Buna örnek olarak “Daha önce iki kadının ne kadar itaatkâr olduklarını belirtmiştik.” cümlesi örnek olarak verilebilir.

7. Romanın kahramanı Jean Valjean’ın piskoposun kendisine yaptığı iyiliğe, onun değerli eşyalarını çalarak karşılık vermesinin nedenleriyle ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Jean Valjean çok uzun süre hapis hayatı yaşamış, bu süreçte çok acılar çekmiş ve bazı insani değerlerini kaybetmiştir. Bundan dolayı kendisine yapılan iyiliğe bu şekilde karşılık vermiş olabilir.

8. Jean Valjean’ın kişiliğinin bütünüyle değişmesini sağlayan olayla verilmek istenen ileti ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Burada insanlara her şeye rağmen bir şans daha verilebilir, iletisi verilmek istenmiş olabilir.

1. Etkinlik

a. Sefiller adlı metinde kişilerin fiziksel ve psikolojik özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Jean Valjean: Uzun mahkûmluk dönemi Jean Valjean’a insani duygularını unutturmuştur. Kendisine yapılan iyiliğe kötülükle karşılık vermiş ama daha sonra insani duygularını yeniden kazanmıştır. Hapisten yeni çıktığı için bakımsız, sefil bir haldedir.

Rahip: Rahip çok iyi ve affedici bir insandır. Kendisine yapılan kötülüğe bile iyilikle karşılık verir. Rahibin fiziksel özellikleriyle ilgili bir detay metinde yer almamaktadır.

Madam Magloire: Rahibin her dediğini yerine getiren birisidir.

Javert: Sürekli Jean Valjean’ın peşindedir. Onu yakalamaya çalışmaktadır. Ama Jean Valjean’ın ona yaptığı iyiliğe kayıtsız kalmamıştır. Tam bir görev adamıdır ve bundan dolayı intihar eder.

– Metinde yer alan diğer kişilerin fiziksel ve psikolojik özelliklerine değinilmemiştir.

ALTERNATİF ÇÖZÜM

b. Belirlediğiniz özelliklerin olay akışını etkileyip etkilemediğini tartışınız.

  • Cevap: Bu özellikler olayların akışında ana belirleyiciler olmuştur. Rahibin her şeye rağmen iyi kalması, Jean Valjean’ın yaşadığı değişim, Javert’in görevini yapma isteği ve sonrasında yaşadığı değişim olayların akışında belirleyici özelliktedir.

2. Etkinlik

a. Sefiller adlı metindeki manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz.

  • Cevap: Rahibin iyi bir insan olması, affediciliği manevi değerlerdendir. Yine Jean Valjean’ın da sonra iyi bir insan hâline gelmesi, Javert’e yaptığı iyilik ve Javert’in bunu karşılıksız bırakmaması manevi değerlerdendir. İnsanların suçlu olarak bilinen birine yaklaşımları her insanın içine girebileceği bir ruh hâlidir ve evrensel bir ögedir. Bir polis müfettişinin bir suçluyu yakalamaya çalışması da evrensel nitelik taşır çünkü bu, onun işidir.

b. Sefiller adlı romanın yazıldığı dönemin edebî, siyasi, toplumsal ve kültürel şartlarının esere etkileri hakkında bir araştırma yapınız.

  • Cevap: Roman, Fransız İhtilali öncesi ve sonrası dönemde geçmektedir. Hugo, romanını sosyal ve toplumsal gerçeklerle besler; uzak ve yakın tarih, insanın toplum içindeki yeri ve konumu, sınıf farklılıkları, iç çatışmalar, gibi pek çok konuyu ele alır. Victor Hugo, bu konuları idealize edilenle mevcut olan arasındaki çatışmalar üzerinden yansıtır.

c. Araştırmanızda elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: : Bu yazdıklarımızı sınıfta paylaşabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
21
clap
9
unlike
8
love
4
angry
3
sad
2
happy
2
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!