
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 181


“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 181
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Millî Edebiyat Dönemi’nde Roman
Millî Edebiyat Dönemi’nde genellikle millî ve manevi değerleri, Millî Mücadele’yi konu alan romanlar yazılmıştır. Bu dönem romancıları Anadolu’ya açılmış, millî ve yerli temalara yönelmiş, köy ve taşra hayatı ile her kesimden insanı anlatan eserler vermiştir. Bu dönemde roman tekniği gelişmiş, sade bir dil kullanılmış, gözleme önem verilmiş, genelde realist edebî anlayışa bağlı kalınmıştır. Bu dönem yazarları Cumhuriyet Dönemi’nde de eser vermeye devam etmiş ve Millî Edebiyat anlayışı bir çizgi olarak varlığını korumuş, etkili olmuştur.
Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak, Refik Halit Karay’ın İstanbul’un İçyüzü, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu adlı eserleri Millî Edebiyat Dönemi’nde yazılan tanınmış romanlardandır. Bu dönemde Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Gulyabani gibi popüler romanlar yazan Hüseyin Rahmi Gürpınar; halk kültürüne yönelme ve sade dil kullanma bakımından Millî Edebiyat Dönemi’nin bazı özelliklerini yansıtmış ancak romancılıkta Ahmet Mithat tarzını sürdürmüştür.
Ateşten Gömlek, Türk edebiyatında Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen ilk romandır. Halide Edip, bu romanı yazarken Millî Mücadele’de yaşadıklarından ve tanık olduklarından esinlenmiştir. Romanda yazar, Türk milletinin Millî Mücadele’de gösterdiği kahramanlıkları, yaptığı büyük fedakârlıkları, yaşadığı acıları destansı bir üslupla anlatmıştır. Roman, kahramanlarından biri olan Peyami’nin anıları biçiminde kurgulanmıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Ateşten Gömlek adlı metindeki çatışmaları belirleyiniz.
- Cevap:
2. Metindeki şahısların rol dağılımlarını, olay akışını etkileyen fizikse, psikolojik ve ahlaki özelliklerini, toplumsal statülerini, tip veya karakter özelliği gösterip göstermediklerini belirleyiniz.
- Cevap:
3. Metindeki kahramanların ruh hâli ile zaman ve mekân arasındaki ilişkiyi, olayların gelişiminde zaman ve mekânın işlevini değerlendiriniz.
- Cevap:
4. Metinde realizm akımının özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap:
5. “Halide Edip Adıvar, Ateşten Gömlek romanını yazarken Millî Mücadele’de yaşadıklarından ve tanık olduklarından esinlenmiştir” bilgisinden hareketle Ateşten Gömlek adlı romanla yazarı (yazarın hayatı, edebî kişiliği, sosyal ve siyasi konulardaki görüşleri) arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
- Cevap:
6. Metinde millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi ve tarihî ögeleri belirleyiniz.
- Cevap:
7. Metinle ilgili beğeni, tespit, eleştiri ve güncellemelerinizi gerekçelendirerek ifade ediniz.
- Cevap:
8. Roman ünitesinde okuduğunuz metinlerdeki kişilerin özelliklerini aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 181 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.