Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 251

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 251

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Van Gölünde 20 metrelik dikitler bulundu başlıklı genel ağ haberinin unsurlarını 5N 1K kuralına göre aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:

Ne: 4 kilometrelik alanı kaplayan ve “su altı peribacaları” olarak bilinen yaklaşık 20 metre uzunluğundaki dikitlerin (mikrobiyalit) görüntülenmesi

Nerede: Van Gölü

Ne zaman: Belirtilmemiş ama haberin genel ağda yayımlandığı zamandan çıkarılabilir.

Nasıl: Gölde yürütülen su altı çalışmalarıyla

Neden: Van Gölü’nün sırlarını çözmek amacıyla

Kim: Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, Prof. Dr. Mustafa Sarı ve dalış eğitmeni Murat Kulakaç

2. Haberin amacını ve odak noktasını belirleyiniz.

  • Cevap:

Amacı: Haberin amacı yapılan bir araştırma sonucunu duyurmaktır.

Odak noktası: Odak noktası Van Gölü’dür.

3. Metnin görsel unsurla ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde görsel unsur olarak Van Gölü’nde varlığı belirlenen ve metne konu olan dikitler verilmiştir ve okuyucu için çok isabetli olmuştur.

4. Metinde ortaya konulan bilgi, tespit ve yorumları; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde ortaya konan bilgi araştırmayı yapan kişilerle görüşülerek inandırıcı hale getirilmiştir. Bizzat bu kişilerle görüşülmesi metnin tutarlılığımı, geçerliliğini sağlamıştır.

5. Haberdeki ters piramit tekniğinin bölümlerini aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:

Başlık: Van Gölü’nde 20 metrelik dikitler bulundu

Özetleyici giriş: Van Gölü’nde 4 kilometrelik alanı kaplayan ve “su altı peribacaları” olarak bilinen 20 metre uzunluğunda dikitler belirlendi.

Ayrıntılar: Metne konu olarak alınan durum bir kere daha ifade edilerek araştırmayı yapan kişilerin sözlerine yer verilmiş.

Geçmiş hakkında bilgi: Söz konusu dalışların her yıl iki defa yapıldığının hatırlatılması.

Sonuç: Bulunan mikrobiyalitlerin daha önce literatürde yer alan bilgilerin hemen hepsini altüst ettiği ve mikrobiyalitlerle ilgili tüm bilgilerin değişebileceği aşamaya gelindiğinin ifade edilmesi.

6. Metnin üslup özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metin bir haber yazısıdır ve buna göre oluşturulan bir üslup söz konusudur. Haber bilimsel bir konuyla ilgili olduğu için yer yer bilimsel terimlere yer verilmiştir. Araştırmayı yapan insanların sözlerine yer verilerek tutarlılık sağlanmış; açık, anlaşılır bir dil kullanılmıştır.

7. Metinde yazar ile anlatıcının aynı kişi olup olmadığını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar ile anlatıcı aynıdır, yazar araştırmayı yapan kişilerin sözlerini de alıntılamıştır.

8. Metinde yazarın bakış açısını belirleyiniz. Bakış açısını belirlerken yazarın konuyu hangi açıdan ele aldığını, yönlendirme yapıp yapmadığını, öznel veya nesnel davranıp davranmadığını dikkate alınız.

  • Cevap: Yazarın nesnel bir bakış açısı vardır. Metinde kişiselliğe yer verilmemiş, sadece kamuoyunun bilgilendirilmesi amaçlanmış, herhangi bir yönlendirmede bulunulmamıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 251 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!