
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 266


“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 266 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 266
Tanzimat Dönemi sanatçılarından Ahmet Mithat Efendi’nin Avrupa’da Bir Cevelan’ı ile Direktör Âli Bey’in Seyahat Jurnali adlı eseri, Türk edebiyatında Batı tekniğine uygun ilk gezi yazısı örneklerindendir. Bu örnekleri sonraki dönemlerde başka gezi yazıları izler. Cenap Şahabettin’in Hac Yolunda, Avrupa Mektupları; Ahmet Haşim’in Frankfurt Seyahatnamesi, Falih Rıfkı Atay’ın Denizaşırı, Bizim Akdeniz, Yolcu Defteri, Gezerek Gördüklerim; Reşat Nuri Güntekin’in Anadolu Notları, İsmail Habib Sevük’ün Tuna’dan Batı’ya, Yurttan Yazılar; Azra Erhat’ın Mavi Anadolu, Mavi Yolculuk adlı eserleri Türk edebiyatında gezi yazısı türünün tanınmış örneklerindendir.
Gezi yazısında yazar ile anlatıcı aynı kişidir yani kurgusal metinlerden farklı olarak gerçek bir kişidir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden alınan metinde yazar, gezip gördüğü Kütahya’yı anlatmıştır. Şehirle ilgili gözlemlerini aktarırken dönemin yapıları, mahalleleri, etnik yapısı, insanları, kültürel yaşamı hakkında bilgiler vermiştir. Yazar, gezip gördüğü yerlerle ilgili kişisel duygu ve düşüncelerini de belirtmiş, yer yer mübalağalı bir anlatıma başvurmuştur.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Gezi yazısı türünün ortaya çıkmasında sözlü ve yazılı kültürün, toplumsal değişim ve etkileşimlerin, yayın organlarının ve teknolojinin etkisini belirtiniz.
- Cevap:
2. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden alınan metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları belirleyiniz.
- Cevap:
3. Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları bölümünde verilenler dışında metinde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz, tahmininizin doğruluğunu kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
- Cevap:
4. Metinde ortaya konulan bilgi, tespit ve yorumları; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.
- Cevap:
5. Metnin anlam özelliklerini etkileyen kültürel unsurları belirleyiniz.
- Cevap:
6. Metindeki toplumsal ve kültürel değerlerle içinde yaşadığınız toplumun değerlerini karşılaştırınız.
- Cevap:
7. Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yıl dönümü (2011), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştır.
Bu bilgiden hareketle Evliya Çelebi’nin yazdıklarının niteliğiyle ilgili nasıl bir sonuca ulaşılabilir? Açıklayınız.
- Cevap:
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.