
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92


“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Nefes
Alevi-Bektaşi tekke ve meclislerinde özel ezgilerle okunan, tarikatın inançlarını yansıtan ilahilere nefes denir. Nefeslerde genellikle tasavvufi dünya görüşündeki vahdetivücut ilkesi, tarikat kuralları konu edilir; Hz. Muhammed ve Hz. Ali övülür. Sade bir dil kullanılır. Nazım birimi dörtlüktür. Hece ölçüsünün genellikle 7’li, 8’li, 11’li kalıplarıyla oluşturulur. Az da olsa aruzla yazılanları da vardır. Pir Sultan Abdal, dinî-tasavvufi halk şiirinde nefesleriyle tanınan başlıca şairlerdendir. Pir Sultan Abdal’a ait Nefes adlı metinde nefes nazım türünün özelliklerine uygun olarak dörtlük nazım birimi ve sade bir dil kullanılmıştır. Yine bu nazım türünün özelliklerini yansıtan “Erelim Ali sırrına”, “Onik’imâm katarımız” dizeleriyle de Hz. Ali ve ehlibeyte bağlılık dile getirilmiştir.
Dinî-tasavvufi halk şiirinin ilahi ve nefesten başka diğer nazım türleri şu şekilde sıralanır:
Nutuk: Tarikata yeni girenlere tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen şiirlerdir.
Devriye: Evrenin ve insanın Allah’tan gelip Allah’a dönmesi felsefesine göre bu devir evrelerini anlatan şiirlerdir.
Şathiye: Tasavvuf konularını mizahlı bir biçimde işleyen, coşku hâlinde söylenen şiirlerdir. Görünüşte saçma sanılan bu şiirler, tasavvufla ilgili türlü kavramları mecazlı bir biçimde dile getirmektedir.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Okuduğunuz metinde “Yensizyakasız gömlektir/Giyemezsin demedim mi” dizeleri ile anlatılmak istenen nedir?
- Cevap:
2. Nefes adlı metnin temasını belirleyiniz.
- Cevap:
3. Şiirde konuşan, şairin sesini ve söyleyişini emanet ettiği kişi ya da varlığa söyleyici denir. Şair, her şiirde bir söyleyici belirler. Bu söyleyici şairin kendisi değildir, yalnızca o şiire özgü başka bir kişi ya da varlıktır. Görevi ve varlığı o şiiri söylemekten ibarettir.
- Cevap:
Yukarıda verilen bilgilerden hareketle Nefes adlı metindeki söyleyiciyi ve söyleyici ile hitap edilen kişi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
- Cevap:
4. Şiirde ahengi sağlayan unsurları belirleyerek bunların şiire katkısını değerlendiriniz.
- Cevap:
5. İlahi adlı metin ile Nefes adlı metni tür, biçim, içerik, dil ve anlatım yönlerinden karşılaştırınız.
- Cevap:
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.