Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “Aşk-ı Memnu” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Metinde bireysel veya toplumsal konulardan hangisi kullanılmıştır?

  • Cevap: Metinde toplumun yasak bir aşka nasıl yaklaştığını görürken aslında mutsuz bir evlilik yapan bir kadının ise bireysel olarak çektiği aşk acısına tanık oluruz.

2. Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışmanın sebep olduğu diğer çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Metindeki en büyük çatışma kocasının yeğeni ile ilişki yaşayan Bihter2in bir taraftan evliliği bir taraftan da aşkı arasında gidip gelmesi ve yaşadığı çatışmadır.

3. Metinde, Bihter’in kişilik özelliklerini belirleyerek bu kişilik özelliklerinin olayların gelişimini nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Firdevs Hanım’ın küçük kızıdır. Adnan Bey’le evlenir, Behlül ile yasak aşk yaşar. Hırslı, lüks yaşama istekli, güzel bir kadındır. Güzelliği başına bela olmuştur. Kocasının yiğeni kendisine aşık olmuştur.

4. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap:  Aşk-ı Memnu’da olay Boğaziçi’nde bir sandal gezintisiyle başlar. Adnan Bey kırk beş yaşlarında zengin zarif kültürlü bir kişidir. Karısını kaybettikten sonra Boğaziçi’ndeki yalısında kızı Nihal oğlu Bülend ve hizmetkârları ile birlikte yaşamaktadır. Bihter yirmi iki yaşında güzel bir genç kızdır. Adnan Bey’in kendisiyle ilgilendiğini düşünen annesi Firdevs Hanım’ın karşı çıkmasına rağmen Adnan Bey’le evlenir. Bu evlilik başlangıçta iyi anlaşır. Fakat bir süre sonra hizmetkârlarından bazıları evi terk eder. Çok sevdiği kardeşi Bülend yatılı okula gönderilir. Bütün bunlardan Bihter’i sorumlu tutan Nihal’in Bihter ile arası açılır. Bunlara bir de mürebbiyesi Matmazel de Courton’un gönderilmesi eklenince Nihal Bihter’e kin duyar.

5. Metinden alınan aşağıdaki parçadan hareketle metinde kullanılan bakış açısını belirleyiniz. Bu bakış açısının romanın anlatımına katkısı nedir?

Bunu düşündükten sonra birden orada, Nihat Bey’in tuhaf bir hikâyesini dinlerken gülen kocasına baktı, onun bu her şeyi oluruna bırakan neşesinin yanında duramadı, içinden, “Zavallı adam, bu gece kendisini bekleyen şeyden ne kadar uzak!…” diyordu.

  • Cevap: Bu metinde görürüz ki hakim bakış açısı kullanılmıştır. Bizlere kahramanların içinde bulundukları ruh durumları ayrıntılı olarak verilmektedir.

6. Metinde, mekân olarak bir yalının seçilmesi metindeki olayları nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Aşk-ı Memnu’da asıl mekan, İstanbul’dur, Adnan Bey’in sahibi olduğu büyük konaktır. Konak romandaki pek çok olayın gelişme ve ortaya çıkmasını sağlamıştır. Dönemin gerçekliğine uygun bir mekandır. Romandaki diğer mekanlar Kağıthane ve adadır.

7. Realizm akımında mekânın kahramanların psikolojisine etkisi ayrıntılarıyla anlatılır. Buradan hareketle metindeki mekân, Bihter’in ruh hâlini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Eleştirmenlere göre de Aşk-ı Memnu, Uşaklıgil’in en başarılı romanlarından biri olarak kabul edilir. Eser, topluma değil bireye dönük bir romandır. Karakterlerin psikolojik tahlilleri biz okuyuculara çok iyi yansıtılarak onların içinde bulunduğu ruh durumuna da bire bir tanık olduk.

8. “Nihal orada, ayaklarının altında, gerilmiş sinirleriyle, kilitlenmiş çenesiyle, uzanmış kollarıyla, dimdik, bir ölü sarılığıyla yatıyordu.” cümlesinde hangi anlatım biçiminin özellikleri görülmektedir? Siz de metinden bu anlatım biçimine örnekler veriniz.

  • Cevap: Beşir bitirdikten sonra, bütün kuvvetleri birden sönerek, oraya, Nihal’in yatağının kenarına çöktü ve iki elleriyle yüzünü kapayarak hüngür hüngür ağlamaya başladı. / Adnan Bey sapsarı, bir hareket edemeyerek, bir kelime söyleyemeyerek, kulaklarının içinde işittiklerini bir kargaşalık bunalımına boğan uğultularla, gözlerini Beşir’den ayırmayarak dinliyordu. Beşir bugün Ada’dan dönüşü anlatıyordu.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 109 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!