Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 (MESEM)

Orta oyunu da Karagöz oyunları gibi mukaddime, muhavere, fasıl ve bitiş olmak üzere dört bölümden oluşur.

Meddah

Meddah, taklitler yaparak ve hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren sanatçıdır. Yüksekçe bir yere oturarak bir öyküyü başından sonuna kadar canlandırdığı kişileri ağız özelliklerine göre konuşturarak anlatır. Meddah, sadece kuru bir hikâye anlatıcısı değil aynı zamanda anlatısını canlandırma yeteneğine sahip bir gösterim sanatçısıdır. Meddahlık için tek adamlı tiyatro da denilebilir.

Meddahlar; gösterilerini kahvehanelerde, saray ve konaklarda yapmış, hikâyelerini buralarda anlatmışlardır.

Meddahların gösterilerine günümüzde en çok benzeyen sahne etkinliği “stand-up”tır. Stand-up yapan komedyenler, meddahlardan farklı olarak gösterilerini sadece güldürme öğesi üzerine kurarlar.

Meddah Sürûrî, Kel Haşan Efendi, İsmail Hakkı Dümbül- lü, Münir Özkul, Erol Günaydın, Münir Canar meddahlık geleneğini günümüze taşımışlardır.

Köy Seyirlik Oyunları

Düğün, bayram, baharın gelişi, bolluk ve bereket, yenilik, dirlik ve düzeni temsil eden zamanlarda halkın kendi içinde oynayıp sergiledikleri oyunlardır.

Köy seyirlik oyunlarında oyuncu ve seyirci köy halkıdır. Makyaj, kostüm ve oyunun kurgusu doğaçlama olarak oyun çıkarılırken gerçekleşir. Bu nedenle ait olduğu toplumun geleneksel beğeni ve zevkinin yanı sıra güldürü anlayışını ve toplumsal öz eleştirisini, kısaca yaşama biçimini yansıtır.

Aşağıdaki çalışmaları “Manici” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin anlamlarını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

Sana da fistanlık alacaktım.
Kesenin ağzı açılır.

  • Cevap: Fistanlık bence o dönem giyilen bir elbisedir. Sözlük anlamı: fistan yapmaya uygun (kumaş). Kese ise bugün kullandığımız cüzdana benzeyen bir şeydir. Sözlük anlamına baktığımızda kese için şu açıklama vardır: içine tütün, para ve benzeri şeyler konulan, cepte taşınan, kumaştan ya da örgüden yapılmış, ağzı düğümlenebilen küçük torba.

2. Karagöz oyunlarının ortaya çıkmasında sözlü kültürün, toplumsal değişim ve etkileşimlerin etkisini tartışınız.

  • Cevap: Karagöz oyunu, halkın ortak malıdır. Bu oyunlarda gösterilen çeşitli konuları kimin düzenlediği belli değildir. Doğaçlamaya dayanan Karagöz oyunları, XIX. yüzyılda yazıya geçirilmeye başlanmıştır. Karagöz sanatçıları; oyunlardaki bütün tipleri ve müzikleri tek j başına seslendiren, oyunları izleyici kitlesine göre doğaçlama olarak değiştirebilen, tasvirlerini kendi yapan kişilerdir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!