10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 (MESEM)
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 (MESEM)
BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI
bahadır : Savaşlarda gücü ve yılmazlığıyla yiğitlik gösteren kimse.
baki : Sürekli.
cebbar : Kuvvet ve kudret sahibi.
cûş : Coşma, kaynama.
eylemek: Etmek, yapmak.
güman : Şüphe.
imaret : Hayır kurumu, fakirlere yemek verilen yer. kadir : Değer, kıymet, itibar,
mü’min : İnanan, inançlı, imanlı,
nâmert : Korkak, alçak, mert olmayan,
settar : Örten.
“Duha Koca Oğlu Deli Dumrul” adlı hikâyede, Deli Dumrul’un ölen bir yiğidin canını kurtarmak için Azrail’le çekişmesi ve bunun sonucunda da Allah tarafından ölüm cezasına çarptırılmasıyla yaşadığı pişmanlık anlatılmaktadır. Nazım ve nesir karışık olarak anlatılan hikâye, Dede Korkut Hikâyeleri’nden alınmıştır.
Dede Korkut Hikâyeleri
Dede Korkut Hikâyeleri; XII ve XIV. yüzyıllar arasında Kuzeydoğu Anadolu, Azerbaycan ve Kafkasya bölgelerinde söylenmiş sözlü halk hikâyeleridir. Hikâyelerin XV. yüzyılda halk ağzından derlenerek yazıya geçirildiği tahmin edilmektedir. Bir ön söz ve on iki hikâyeden oluşur. Destan geleneğinden halk hikâyeciliğine geçişin ilk örneği kabul edilir. Anlatım, nazım ve nesir karışıktır. Olaylar ve betimlemeler nesirle, duyguların ifade edildiği diyaloglar ise nazımla dile getirilmiştir. Hikâyelerde açık ve yalın bir dil kullanılmıştır.
Kitaba adını veren Dede Korkut, hikâyelerin ortak kahramanıdır. Halkın türlü sıkıntılarını çözen, çocuklara ad koyan, kopuzuyla hikâyeler anlatıp hikmetli sözler söyleyen, her hikâyenin sonunda dua eden bilge bir ozandır. Ulu bir Türk atasıdır.
Hikâyelerde İslamiyet’i yeni kabul etmiş Oğuz Türklerinin Hristiyan komşularıyla yaptıkları savaşlar, kendi iç çekişmeleri ve doğaüstü varlıklarla mücadeleleri anlatılmaktadır. Olaylar anlatılırken gelenek ve görenekler, göçebe yaşamın ayrıntıları, töre, yiğitlik, alp geleneği, kadın-erkek ilişkileri, aile yapısı, devlet yönetimi, kutlamalar, İslamiyet’in inanç değerlerine sıklıkla değinilir. Hikâyeler, eski Türk kültürü açısından eşsiz bir kaynaktır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 20 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.