Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “İzmir Kapılarında Mustafa Kemal” adlı metni esas alarak yapınız.

1. “Misafirsiniz, belki sizi paylamaz, bir de siz teklif etseniz…” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

  • Cevap: paylamaz kelimesi ile ilgili tahminim kızmaz, azarlamaz şeklinde olduğudur. Sözlük anlamına baktığımızda ise birine, kusurundan dolayı acı, sert sözler söylemek, (birini) azarlamak anlamlarına geldiğini söyleyebiliriz.

2. Metnin ana düşüncesi ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi İzmir’i işgalden kurtaran Mustafa Kemal’in ziyaretine giden iki yazarın izlenimleridir. Yardımcı düşünceler ise Paşa’nın yeni bir eve geçmesi ve işgal donanmalarına İngilizlere verdiği ültimatomun başarılı olmasıdır.

3. Metinde hangi anlatım biçimleri kullanılmıştır? Bu anlatım biçimlerinin metne katkısını açıklayınız.

  • Cevap: Metinde daha çok betimleme ve öyküleme anlatım biçimleri kullanılmıştır. Bu anlatım biçimleri hem o dönemin Mustafa Kemal’inin hem de işgalden kurtulan İzmir’in gözümüzde çok net şekilde çizilmesidir.

4. “…acaba hangi masaldaki kahraman bize o sabah görünen Mustafa Kemal kadar güzel olmuştur.” cümlesinde düşünceyi geliştirme yolarından hangisi kullanılmıştır? Metinde Mustafa Kemal’in fiziksel özellikleri nasıl betimlenmiştir?

  • Cevap: Karşılaştırma kullanılmıştır. Metinde Mustafa Kemal tam bir kahraman gibi anlatılır. İnce belli çakmak bakışlı karizmatik ve beli çok ince bir şekilde betimlenmektedir.

5. Metinden “İzmir kıyılarında Mustafa Kemal… Bu, rüya gibi bir şeydi.” sözlerindeki gibi yazarın üslubunu yansıtan cümleler bulunuz.

  • Cevap: Gündüzleri en ciddi işleri, ayaküstü, şaka eder gibi bir yapışı vardı. / O günler, Mustafa Kemal’in bir destan şairinin hayalinde tamamlanabilecek ne eksiği olduğunu düşünüyorum. / Konuştuğu gibi yazsaydı, büyük sanatkâr şöhreti de bırakacağına şüphe yoktu. Naima’nın bir inşa, bir tahkiye tarafı vardır.

6. Metinde hangi tarihî olaya değinilmektedir ve bu olayın Türk milletinin bağımsızlığına katkısı nelerdir?

  • Cevap: 9 Eylül’de İzmir2in düşman işgalinden kurtarılması ve bugünün Türk Kurtuluş Savaşı’nın seyrini tamamen Türk milleti lehine değiştirmesi ve bağımsızlığın taçlanmasını hızlandırması anlatılmaktadır.

7. Metnin konusu ve türünü dikkate alarak metnin yazılış amacını belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin yazılış amacı o ateşten gömleğin giyildiği günlerin yazıya geçirilmesi ve okuyacak sonraki nesillerin bu vatanın nasıl kazanıldığını tekrar hatırlamasının sağlanmasıdır.

8. İngiliz harp gemilerinin limandan çıkması için ordu kumandanına ültimatom vermesinden yola çıkarak Mustafa Kemal’in kişilik özellikleri hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Mustafa Kemal, bağımsızlığı karakter edinmiş bir liderdir. Çok nettir. Sınırları ve çizgileri belli bir liderdir. Mustafa Kemal verdiği notada aslında ne kadar gerçekçi ve stratejisi yüksek bir lider olduğunu ortaya koyar.

9. Metinde anlatılan tarihsel bilgilere ve yazarın yorumlarına örnekler veriniz.

  • Cevap: Ordunun İzmir’e girdiği haberini alınca, Yakup Kadri ile beraber bir İtalyan yolcu vapuruna atladık ve yola çıktık. / Rıhtım üstünde sırtlarını yapı duvarına dayayıp sefer yorgunluğunu gideren boz esvaplı askerlerden başka kimse yoktu. Doğru Kramer Palas Oteli’ne gittik. İki oda tuttuk ve eşyalarımızı bırakarak başkumandanlık karargâhını araştırmaya koyulduk. / Sonra bizi başka bir odada, büyükçe bir masanın başındaki Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa’ya gönderdi, “İstanbul’dan haber var,” dedi. İsmet Paşa ile tanışıklığımız daha eski idi.

10. “Osmanlıcada tahkiye denen bir söz vardır, bu iyi, tatlı ve sürükleyici anlatışta Mustafa Kemal’e yaklaşabilen belki hiç kimse görmedim. Konuştuğu gibi yazsaydı, büyük sanatkâr şöhreti de bırakacağına şüphe yoktu.” sözünden hareketle yazarın Mustafa Kemal’e bakış açısı nasıldır?

  • Cevap: Mustafa Kemal’e hayranlık duyduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Paşa’nın duruşundan konuşmasına üslubuna kadar her şey yazarda büyük bir sevgi ve saygı uyandırmaktadır.

11. Falih Rıfkı Atay’ın biyografisinden yararlanarak yazar ve metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar ile metin arasında gerçekçi bir bağ vardır. Yazar başından geçen bir olayı aktarmaktadır. Bunu yaparken de metnini kendi dünya görüşü ve edebi zevkine göre yapmaktadır.

12. Yazarın tarihsel bir olaya tanık olması sonucunda bu olayı yazıya dökmesindeki amacı ne olabilir?

  • Cevap: Amacı geçmişte yaşamış olduğu bir olayı bütün çıplaklığı ile kendi cümleleri ile gelecek nesillere ulaştırmaktır.

13. Bu metindeki olay, başka bir yazı türü ile (hikâye, roman, masal, destan vb.) yazılabilir mi? Tartışınız.

  • Cevap: Evet yazılabilir. örneğin hikayeleştirilerek ya da oyunlaştırılarak da anlatılabilir.

….adresinde yer alan “İzmir’in Kurtuluş Günü” adlı belgeseli izleyiniz. Belgeseldeki olaylarla metinde anlatılanlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği izleyeceğiniz belgesele göre yapmalısınız.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 90 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!