10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28
6. Metindeki anlatıcıyı ve bu anlatıcının metnin türü ile ilişkisini belirleyiniz.
- Cevap: Anlatıcı, yazarın kendisidir. Birinci kişidir. Anı türünde birinci kişili anlatım tercih edilir.
7. Metinde anlatılan dönemin sosyal ve kültürel özellikleri ile ilgili tespitlerinizi aşağıya sıralayınız.
- Cevap: Metinde Abdülaziz, II. Abdülhamit ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki İstanbul anlatılmaktadır. Bu üç döneme ait ramazan hazırlıkları ve gelenekleri okuyucuya aktarılmıştır. İftar sofralarından ramazan hazırlıklarına ve geleneklerine kadar sosyal ve kültürel hayata dair pek çok unsuru metinde gözlemlemek mümkündür.
8. Okuduğunuz metnin yazılış amacı ne olabilir? Görüşlerinizi gerekçesi ile belirtiniz.
- Cevap: Refik Halit Karay; Abdülaziz, II. Abdülhamit ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait hatıralarını ve gözlemlerini gelecek nesillere aktarmak istemiş olabilir.
9. Metinde kullanılan anlatım biçimleri nelerdir?
- Cevap: Metinde kullanılan anlatım biçimleri betimleme ve öykülemedir.
10. Anlatılanlardan hareketle metnin konusunu belirleyerek metne uygun farklı bir başlık yazınız.
- Cevap: Metinde; Abdülaziz, II. Abdülhamit ve Cumhuriyet devri İstanbul’unda Ramazan hazırlıkları ve gelenekleri mukayeseli bir şekilde tasvir edilmiştir. “İstanbul’da Ramazan” ya da “İftar Sofraları” gibi bir başlık da kullanılabilirdi.
11. Okuduğunuz metne göre yazarın hayattaki gayesi nedir? Yazar, bu amacını gerçekleştirebilmiş midir?
- Cevap: Yazarın çok isteyip de bir türlü başaramadığı sevgili gayesi, Türk yemeklerinin “Şehname”si niteliğinde bir yemek kitabı yazabilmektir.
12. Anı, bir kimsenin yaşadığı ya da şahit olduğu olayları ve durumları anlattığı edebî türdür. Anı yazarı; yaşadığı ya da şahit olduğu olayları, üstünden zaman geçtikten sonra samimi bir anlatımla ve tarafsız bir bakış açısı ile ifade eder. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, Halide Edip Adıvar’ın Türk’ün Ateşle İmtihanı, Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya ve Abdülhak Şinasi Hisar’ın Boğaziçi Yalıları adlı eserleri Cumhuriyet Dönemi’nde anı türünde yazılmış eserlere birer örnektir. “Metinde yazar, yaşadıklarını ve gözlemlerini kendi yorumlarını da katarak ifade etmiştir.” Okuduğunuz metinden yukarıdaki ifadeyi destekleyecek nitelikte bir cümle yazınız.
- Cevap: İki hafta süren bu hazırlıklar esnasında evler baştan başa yıkanır, günlerce tahta gıcırtıları, İstanbul şehrine, sokaklarından kağnılar geçen bir Anadolu kasabası ahengi verirdi.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























