Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 242

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 242 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 242

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

İncelediğiniz metinlerden hareketle geleneksel tiyatronun eğlence kültürümüzdeki yeri, Osmanlı toplumunda bir arada yaşama kültürü, isimlerle karakterler arasındaki ilişki, yanlış anlamalar ve şive taklitleri gibi konulardan birini tercih ederek aşağıdaki aşamaları da dikkate alarak bir yazı yazınız.

1. Hazırlık
* Konuyu belirleyiniz.
* Yazacağınız metnin amacını ve hedef kitlesini belirleyiniz.
* Yazınızda okuyucuya vermek istediğiniz temel düşünceyi ve yardımcı düşünceleri belirleyiniz.
* Bunları yaparken okuduğunuz kitaplardan, yaptığınız gözlemlerden, okul ve çevre eğitiminden faydalanabilirsiniz.

2. Planlama
* Tercih ettiğiniz konu üzerinde bir ön çalışma yapınız.
* Öğrendiğiniz bilgileri bir araya getiriniz.

3. Taslak Metin Oluşturma
* Yukarıdaki çalışmalarınız doğrultusunda metninizi oluşturunuz.
* Vermek istediğiniz iletiyi belirleyiniz.
* Yazınıza içerikle ilgili kısa, ilgi çekici bir başlık bulunuz.
* Hazırladığınız yazı taslağını geliştirerek metin hâline getiriniz.

4. Metni Düzenleme ve Geliştirme
* Metninizi oluştururken iyi bir anlatımda bulunması gereken açıklık, akıcılık, yalınlık, duruluk gibi özellikleri dikkate alınız.

* Yazınızda farklı cümle yapılarını ve türlerini (basit, birleşik, sıralı, bağlı, eksiltili, devrik, kurallı, isim cümlesi, fiil cümlesi) kullanmaya özen gösteriniz.
* Yazma aşaması bittikten sonra metninizi tutarlılık, cümle ve paragraflar arası ilişki, başlık, kelime tercihleri açılarından değerlendiriniz.
* Metninizde anlatım bozukluğu, yazım ve noktalama hataları varsa düzeltiniz.

  • Cevap: GELENEKSEL TİYATRONUN EĞLENCE HAYATIMIZDAKİ YERİ

Geleneksel Türk tiyatrosu denildiğinde Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık, kukla ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir. Bu geleneksel tiyatro türleri Türklerin toplumsal yaşamında önemli bir yere sahiptir, yüzyıllar boyunca eğlence kültürünün vazgeçilmez ögeleri olmuştur. Geleneksel Türk tiyatrosu Osmanlı sarayında olduğu gibi halk arasında da büyük ilgi görmüş, özellikle kahvehanelerde İstanbul’da ve Anadolu’da halkın eğlence gereksinimini yüzyıllar boyunca karşılamıştır. Eskiden ramazan gecelerinde mutlaka ramazan eğlencesi yapılır, büyük bir sabırla beklenen iftar topu atıldıktan sonra iftariyelikler sofraya gelirdi. İftar yemeğini yiyen herkes doğruca Karagöz ve Hacivat gösterisi seyretmeye giderdi. Karagöz oyunları sadece şenliklerde, düğünlerde, kahvehanelerde değil günlük hayatın her alanında görülmekteydi. Karagöz oyununda Osmanlı’yı oluşturan farklı etnik gruplar toplum hayatının bir parçası olmuş ve bunlar perdeye yansıtılmıştır. Bu tiplemelerin günlük hayattan doğal kişiler olması kültürel etkileşimi canlı tutmuş, bir arada yaşama kültürüne katkı sunmuştur.

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 242 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!