Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106

3. Bidonlardan boruya doğru, su yerine bal aktığını düşününüz. Bu durumda sıvının viskozitesinin akış hızını nasıl etkileyebileceğini tahmin ederek sıvı viskozitesindeki değişimin kanın akışını nasıl etkileyebileceği konusunda hipotez oluşturunuz.

Poiseuille yasasına göre grafiği analiz ederek kanın akış hızıyla ilgili soruları cevaplayınız.

  • Cevap: Bal suya göre daha viskoz (yoğun) bir sıvıdır. Bu nedenle akış hızının yavaşlayacağı tahmin edilir. Örnek hipotezler “Viskozite ile kanın akış hızı ters orantılıdır.”, “Kanın akışkanlığının azalmasının sebebi yoğunluğunun artmış olmasıdır.”

4. Kanın akış hızı, bulunduğu damarın iki ucu arasındaki basınç farkıyla nasıl ilişkilidir?

  • Cevap: Yüksek basınçtan düşük basınca doğru kan daha hızlı akar. Damarın iki ucu arasında basınç farkı arttıkça kanın damar içinde akışı da hızlanır, doğru orantılı bir ilişki vardır.

5. Damarın uzunluğu ile kanın akış hızı arasındaki ilişkiyi gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Evet, vardır. Ters orantılıdır. Damar uzunluğu arttıkça kanın akış hızı azalır. Borunun uzunluğu arttıkça sürtünme de artacaktır. Böylece kan daha yavaş akacaktır.

6. Kanın damar içindeki akış hızını etkileyen bir faktör tahmin ederek kanın akış hızını nasıl etkileyebileceğini gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Damarın elastikiyeti, damarın kesit alanı gibi faktörler de kanın akış hızını etkiler. Her ikisi de kanın akış hızını arttırır.

7. Grafiği analiz ettiğinizde çap küçüldükçe direnci en fazla artan damar çeşidi hangisidir? Bu durum dokuya giden kan miktarını nasıl etkiler?

  • Cevap: Grafiğe göre atardamarın çapı küçüldükçe damar içi direnç de artar. Bu durum, dokuya giden kan akımını azaltır. Bir dokuya ulaşan toplam kılcal damar çapı aynı dokuya ait atardamar çapından büyüktür.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!