Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

Aşağıdaki metin ve görselden faydalanarak soruları cevaplayınız.

Boğaz ağrısıyla doktora gittiğimizde doktor boğazımızı, kulak arkamızı elleriyle kontrol eder ve lenf bezlerinin şişip şişmediğine bakar. Zaman zaman hastalandığınızda vücudunuzda bölgesel lenf bezlerinin şiştiğini fark etmişsinizdir. Lenf bezlerinin şişmesi, vücudun hastalıkla mücadele ettiğinin bir göstergesidir. Hastalık geçtiğinde büyüyen bu bezler, kendiliğinden küçülür. Lenf sistemi; vücudumuzu bir ağ gibi saran damarlar ve düğümler ile donatılmıştır. Lenf düğümlerinin yan yana gelmesiyle lenf bezleri oluşur. Lenf bezlerimiz; bademcikler, timus bezi ve koltuk altı lenf bezleri gibi bezlerdir. Lenfoid organlarımız ise; kemik iliği, timus, dalak, bademcik ve kör bağırsaktır.

Lenf sisteminin atardamarları yoktur, bu sistemde toplar ve kılcal damarlar mevcuttur. Lenf düğümlerinde kan, yabancı maddelerden süzülür. Lenf bezlerinde bağışıklık hücreleri üretilir. Kalbin kasılmasıyla oluşan kan basıncı, kılcal damarlardan hücrelere doğru sıvı çıkışına neden olur. Hücrelerle kan damarları arasını dolduran bu sıvıya doku sıvısı ya da lenf sıvısı denir. Kan plazmasının filtre edilmiş hâlidir. Doku sıvısının bir kısmı, kan osmotik basıncı sayesinde tekrar kılcal damarlara çekilirken bir kısmı lenf kılcallarınca emilir. Bu sıvı, lenf düğümleri ve lenf bezlerinden geçirilerek filtre edilir ve üst ana toplardamar aracılığıyla kalbin sağ kulakçığına iletilir. Böylece kan, kaybetmiş olduğu yararlı proteinleri ve besin monemerlerini kazanırken zararlı mikroorganizmalardan ve bazı atıklardan kurtulmuş olur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!