Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

2. Lenf kılcallarının dokularda yoğun olarak bulunmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Kan dolaşımı ile dokulara geçen sıvının bir kısmı geri emilemez ve doku boşluklarında kalır. Lenf kılcalları dokularda emileme- yen bu sıvının emilerek tekrar dolaşıma katılmasını sağlar. Ağ şeklinde dokuları sararak bu sıvının dokularda birikmesini engeller ve kan dolaşımına verir.

3. Uzun süren yolculukların sırasında özellikle bacak ve ayaklarda şişmeler meydana gelmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Uzun süre hareketsiz kalma kalınması dolaşım sistemini olumsuz etkilemektedir. Vücudun alt kısımlarında dolaşımın sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi iskelet kaslarının hareketine bağlıdır. Uzun süreli olarak sabit bir şekilde durmak vücudun alt kısımlarındaki dokularda sıvı birikimine neden olur. Lenf damarları, bu sıvıyı kalbe doğru iletmekte yetersiz kalır.

4. Kanser hastalıklarında erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle uzmanlar insanların vücutlarında meydana gelen değişimleri takip etmelerini önermektedir. Koltuk altı, kasık gibi vücut kısımlarında bulunan lenf düğümlerindeki şişme ya da sertleşme fark edildiğinde geç kalınmadan bir uzman kontrolüne başvurulmalıdır. Bu durumun nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Kanserli hücreler başlangıç tümörlerinden ayrılarak dolaşım sistemi ile vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Lenf düğümleri yapısal özelliklerinden dolayı doku sıvısının süzülmesini ve içerisindeki istenmeyen madde ya da hücrelerin yok edilmesini sağlamaktadır. Bazı durumlarda kanserli hücreler burada tutunarak sertlik, hassasiyet gibi durumların oluşmasına yol açabilmektedir. Kendi vücudunda bu şekilde bir değişiklik fark eden biri, bir uzman tarafından muayene edildiğinde olası bir kanser vakası diğer dokulara yayılmadan teşhis edilerek tedavi altına alınabilir.

5. Çocukluk döneminde bademcikleri şişmeyen insan neredeyse yoktur. Bademcikler, solunum yollarının hemen başında yer alan lenf düğümlerindendir. Bazen sürekli şişerek olumsuz durumlara neden olduğu için ameliyatla alınması gerekir. Bademciklerin alınmasının birey üzerinde nasıl bir etki yapabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Solunum yolları yabancı madde ve mikoorganizmaların vücuda giriş yerlerindendir. Bademcikler, solunum yolları ile vücuda giren bu istenmeyen maddelerin tutulup yok edildiği lenf düğümleridir. Bazı virüs ya da bakteriler, tekrarlayan bademcik iltihaplarına yol açabilir. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan rahatsızlık bademciklerin büyümesine ve kişiyi rahatsız etmesine neden olur. Bademcikler operasyonla alınabilir. Bademciklerin alınması, solunum yolunun mikroorganizmalara daha açık hâle gelmesine yol açar ancak vücutta çok sayıda lenf düğümü bulunduğu için bademciklerin işlevi diğer lenf düğümlerince yerine getirilecektir.

6. Lenf sıvısının akış hızı kanın akış hızına kıyasla çok yavaştır. Bu durumun nedenini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Kan dolaşım sisteminde kalp atardamar ile kanı itebilmektedir. Lenf sisteminde atardamar desteği olmadığı için akış hızı daha yavaştır.

7. Bir biyoloji öğretmeni, öğrencilerine hastanede bir kadının karın boşluğundan 10 litre sıvı alındığından bahseden bir gazete haberini okuyordu. Öğretmen devamında öğrencilerine “Muhtemelen aşırı kilolu biridir.” diye yorum yaptı. Hastada biriken bu sıvının ne olduğunu ve öğretmenin neden böyle bir yorum yaptığını açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Hasta aşırı kilolu biri ise muhtemelen çok fazla hareket edemiyordur. Bu hareketsizlik yaşam biçimi hâline gelmiştir. Lenf damarlarında doku sıvısının kalbe doğru taşınması zorlaşmış, zamanla lenf damarlarının yapısı bozulmuş ve karın boşluğunda lenf sıvısı birikmeye başlamıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!