Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

2. Lenf damarlarının neden atardamar içermediğini işlevini göz önüne alarak yorumlayınız ve yaptığınız tahmini ispat edilmiş bilgiler ile kıyaslayınız.

  • Cevap: Kan dolaşımında bulunan atardamarlar içeriğinde oksijenden zengin kan ile birlikte gerekli monomerleri ilgili dokuya ulaştırmakla görevlidir fakat lenf sistemi, herhangi bir dokuya madde götürme görevine sahip değildir. Tek yönlü bir yol gibi yalnızca toplama işi yapar. Bu sebeple bu sistemde atardamar bulunmaz.

3. Hareketsizlik ve yanlış beslenme neden “ödem’e sebep olabilir? Sebeplerini ayrı ayrı açıklayınız.

  • Cevap: Lenf kılcalları birleşerek lenf toplardamarını oluşturur. Lenf toplardamarlarında, lenf sıvısını hareket ettirmek için kalbe benzer bir basınç sistemi bulunmadığından bu sıvı, iskelet kasların hareketi ve kulakçıkların emme basıncı ile hareket etmektedir ve tek yönlü kapakçıklar ile vücudun alt bölümündeki lenf toplardamarlarından sıvının geri kaçması önlenir. Hareketsizlik, iskelet kaslarının lenf damarlarını yeterince destekleyememesi sonucunu ortaya çıkarır. Aşırı tuzlu beslenme doku sıvısının osmotik basıncını arttıracağından ödem oluşumunu tetikler. Fazla ve sık yeme ise besinlerin sindirim sisteminde yeterince sindirilememesine sebep olur. Bu durum bağırsak geçirgenliğinin önünü açarak hem ödem oluşumuna hem de otoimmün hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir.

4. Son dönemlerde el ve ayak parmaklarında görülen şişlik nedeniyle doktora giden bir kadın, yapılan testlerde böbrek üstü bezlerinin fazla çalıştığını ve buna bağlı olarak aldosteron hormonunun fazla salgılanmasına bağlı ödem geliştiğini öğrenmiştir. Aldosteronun böbreklerde sodyum emilimini ve potasyum atıhmım arttırdığı bilindiğine göre bu hormonun neden olduğu ödemin sebebi nedir? Açıklayarak belirtiniz.

  • Cevap: Aldosteron hormonu, böbreklerde sodyum emilimini ve potasyum atılımını arttırır. Bu sayede kandaki elektrolit dengesine katkı sağlar. Aldosteron fazla miktarda üretildiğinde sodyumun emilimi artacağından dokular arasında sodyum miktarı artar. Artan doku sıvısı osmotik basıncı ödem oluşumunu tetikler.

5. Sağlıklı bir insanın sahip olduğu kan basıncı ve kan osmotik basıncının değeri aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Lenf damarlarında herhangi bir tıkanıklık ve daralma olmayan bir insan, aşağıdaki basınç değerlerinden hangilerine sahip olursa vücudunda doku sıvısı birikiminden kaynaklanan ödeme rastlanır? Cevabınızı gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: I. grafikte kan basıncı normal değerinin (40 mmHg) üzerine çıktığında kandan dokular arasına geçen sıvı artışı olacağından ödem oluşur.
    II. grafikte kan osmotik basıncı, normal değerinden (25 mmHg) düşük olduğunda kan alması gereken miktardan daha az sıvıyı bünyesine alabilir. Bu da dokuda fazla sıvı kalmasına sebep olarak ödem oluşumuna sebep olur. III. grafikte ödem oluşumu görülmez. Kan osmotik basıncı normalden yüksek olduğu için doku sıvısının miktarı azalır. Ödemin tersi bir durum gözlenir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
confused
0
happy
0
clap
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!