Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

3. Nörotransmitter maddelerin eksikliklerinin yol açabileceği olumsuz durumlarının neler olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Nörotransmitter maddeler impuls iletiminin nöronlar arasında aktarılmasını sağlar. Bu maddelerin eksik olması impuls iletiminde aksaklıklar oluşmasına neden olacaktır. Aynı zamanda kalıcı hastalıkların oluşmasıyla da sonuçlanabilir. Örneğin dopamin eksikliği Parkinson hastalığına neden olmaktadır.

4. Verilen bilgiler doğrultusunda merkezî sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini olumsuz hâle getiren ilk faktörün ne olduğu söylenebilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Merkezî sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini olumsuz hâle getiren ilk faktörün embriyonik gelişim sırasında nöronlarm sentrozomlarım kaybetmeleridir. Bu durumda hasar gören, yaralanan yaşlanan hücrelerin yerine mitozla yenisi yapılamaz.

5. İç organların denetlenmesini sağlayan sinirlerin birbiriyle zıt çalışmasının öneminin ne olabileceğini yorumlayınız.

  • Cevap: İç organlar yaşamsal olayların gerçekleştiği yapılardır. Bu organlar istemsiz ve ritmik çalışan yapıdadır. İç organların birbiriyle zıt çalışan 2 sinir tarafından kontrol edilmesi, bu organların düzenli bir şekilde çalışmasını ve çalışmanın devamlılığını sağlar. Böylece dolaşım, boşaltım, hormonal sistem gibi yaşamsal öneme sahip sistemler denetim altında tutulmuş olur.

6. Çocukluğunda halk danslarıyla ilgilenen bir kişi, yıllar sonra çalışma dans müziğini duyduğunda birkaç hatanın ardından geçmişte olduğu gibi dans edebilmiştir. Bu süreçte merkezî sinir sistemi organlarının faaliyetlerini açıklayınız.

  • Cevap: Dansın öğrenilmesi sırasında beyin aktif olarak görev yapmış, alışkanlık hâline getirilmesiyle kontrolü omuriliğe geçmiştir. Yıllar sonra dans esnasında kullanılan müzik duyulduğunda birey dansı hatırlamış ancak ufak hatalar yapmıştır. Hatalar beynin tekrar devreye girmesini sağlamıştır. Daha sonra hatalar düzeltilmiştir.

7. Beyinciği hasar gören bir insanın hareketlerinde nasıl bir sorun meydana gelir? Verilen örneklerden yola çıkarak yorumlayınız.

  • Cevap: Verilen örnekte beyinciği zedelenen kuşun kanat çırptığı hâlde kanatlarım uyumlu çırpamadığı için uçamadığı belirtiliyor. Bu durumda beyinciğin kas hareketlerinin uyumlu, eşgüdümlü olarak gerçekleşmesini sağladığı görülüyor. Bir insanın beyinciği hasar görürse kaslar eş güdümlü olarak çalışamayacağı için denge konusunda sorun yaşayacağı, hareketlerini düzgün bir şekilde gerçekleştiremeyeceği söylenebilir.

8. Beyin kabuğunun tahrip olmasının bir insanın davranışlarını hangi açıdan etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Verilen örneklerde beyin kabuğunun bilinç, hafıza gibi bilişsel durumlarda görevli olduğu görülüyor. Beyin kabuğunun zedelenmesi düşünme, değerlendirme gibi bilinç durumunun kaybedilmesine neden olacaktır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!