Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 133

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 133 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 133

Aşağıdaki metin ve görselden faydalanarak soruları cevaplayınız.

COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsü, RNA taşıyan bir virüstür. Öksürme, hapşırma ile etrafa yayılan damlacıklar ve temas yoluyla bulaşır. Virüs; burun, ağız ve göz gibi organların salgılarından geçerek solunum yolu hücrelerine, ardından alveol hücrelerine tutunur. Hücre zarındaki bazı kapılardan içeri girerek hücrede çoğalmaya başlar.
Patojenin bulaştığı hücreye enfekte olmuş hücre de denir. Enfekte olan hücre, patojene ait bazı proteinleri hücre zarının üzerine yerleştirir. Buradaki amaç: “Bana virüs bulaştı. Hücre zarımdaki gösterdiğim proteinler bu virüse ait, onları gördüğünüz yerde öldürün.” mesajı vermektir. Vücudumuz daha önceden bu virüsü tanımış olsaydı B lenfositlerin ürettiği antikorlarla bu virüsler hemen yok edileceklerdi. Fakat vücudumuz tanımadığımız bir düşman ile karşı karşıya kalmıştır. Virüs bulaştığında enfekte olmuş hücrelerde öncelikle sitokin denilen bağışıklık sistemini uyaran küçük protein molekülleri üretilir. Sitokinler; virüslerin çoğalmalarım baskılamak, bağışıklık hücrelerini bölgeye toplamak, hücreler arası etkileşimi ve iletişimi sağlamak üzere salgılanır. Sitokini algılayan makrofaj hücreleri, emir almış gibi enfekte olan hücreleri fagositozla yok etmeye başlar. Sitokinler, virüsün çoğalmasını ve enfeksiyon bölgesine özgün bağışıklık elemanlarının toplanmasını sağlarlar.

Monosit denilen hücrelerimiz, bütün vücutta yaygın olarak bulunan doğal bağışıklık hücreleridir. Makro- fajlar ve dendritik hücrelerine de dönüşürler. Makrofajların bazıları patojenlerin enfekte ettiği hücreleri fagosite ederler. Bazı makrofajlar da patojenlerden elde edilmiş antijenleri lenfositlere sunarlar. T lenfositleri, kendisine sunulan antijeni tanıyarak makrofaja bağlanır. Bu bağlanma, sitokin sahnimmı da sağlar. Bu durum hücreler arası haberleşmeye yol açar. Sahnan sitokinler yardımcı T lenfositleri ve katil T lenfositlerinin çoğalmasını uyarır. Yardımcı T lenfositlerinin çoğalması B lenfositlerinin çoğalmasını ve antikor üretimini teşvik eder. Katil T lenfositleri, enfekte edilmiş konak hücrelere saldırır. B lenfositlerinden sahnan antikorlar, serbest virüslerin yüzeyine bağlanır. Makrofajlar, bu şekilde virüsleri daha kolay takip edebilirler. Enfeksiyon kontrol altma alındığında aktif T ve B lenfositleri hafıza hücrelerine dönüşür.
Bazı hastalarda durum daha ağır seyredebilir. Bağışıklık sistemi, virüs bulaşmış her akciğer hücremizi yok etmeye başlar. Vücut, sitokinin fırtınasının içinde kalmıştır. Sitokin fırtınası ile ilişkili enflamasyon (iltihaplanma) önce bölgesel olarak başlar, daha sonra dolaşım yoluyla bütün vücuda yayılır; çoklu organ yet…

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!