Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134

… mezliğine, hızlı gelişen solunum sıkıntısına neden olur. COVID-19’la mücadelede aşı çalışmaları devam etmektedir. Aşılar; canlı ya da cansız mikroorganizmalar ya da bunların nükleik asitleri, proteinleri veya toksinleri kullanılarak hazırlanmaktadır. Geleneksel aşılamada virüsler zayıflatılarak ya da cansız bir şekilde vücuda enjekte edilir. Yeni teknolojik RNA aşılarında virüsün genetik maddesinin bir kısmı vücuda verilir. Bir diğer aşı çeşidi vektörel aşılardır. Bu aşılar virüsün genetik materyalinin başka bir virüse yerleştirilmesinden sonra vücuda enjekte edilir. Bir ay arayla aşılama yapılır. SARS-CoV-2 virüsü, genetik yapılarının hızlı değişimi nedeniyle insan sağlığına sürekli bir tehdit oluşturmaktadır. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edip kendimizi ve başkalarını bu tür mikroorganizmalardan koruyalım.

1. Daha önce korona geçiren kişilerden alınan plazma COVID-19 hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu tedavi, aşılama yöntemi ile aynı etkiyi yapar mı? Bu bağışıklık, pasif mi yoksa aktif bağışıklık olarak mı adlandırılır?

  • Cevap: Aşılama ile aynı etkiyi yapmaz. Çünkü hastaya plazma verilerek antikor üretilmektedir. Aşılama ile zayıflatılmış mikroorganizma ya da bu mikroorganizmaya ait nükleik asit verilmektedir. Antikorların ömrü kısadır. Pasif bağışıklık sağlar.

2. Metinde geçen doğal bağışıklık ve kazanılmış bağışıklık çeşitlerinin neler olduğunu belirtiniz.

  • Cevap:

Özgül Olmayan (Doğal) Bağışıklık
Savunmanın 1. hattı; alveoller, zarları, salgılar (mukus, gözyaşı vb.). Savunmanın 2. hattı; Fagositik hücreler (makrofajlar)
Özgül (Kazanılmış) Bağışıklık
Savunmanın 3. hattı; B Lenfositler (Humoral bağışıklık),
T Lenfositler (Hücresel bağışıklık)

3. Metinden faydalanarak sitokin fırtınasının nasıl geliştiğini açıklayınız.

  • Cevap: Sitokin; bağışıklık sistemini uyaran küçük protein molekülleridir. Ayrıca bağışıklık hücrelerini enfeksiyonu tanıması için çağıran bir protein molekülüdür. Enfekte olan bölgeye gelen makrofajlar ve katil T lenfositleri bölgeyi tarar. Bakteri veya virüs hücre içerisine girmişse onların üzerine sitokin püskürtür. Bu durumda alarm hâlindeki bağışıklık sistemi daha fazla savaşçı göndererek enfekte olmuş hücreleri tahrip eder.

4. Araştırmalar COVID-19’la mücadelenin daha uzun yıllar devam edeceğini ve söz konusu aşıların sürekli yenilenmesi gerekeceğini gösteriyor. Bu durumun sebebi sizce ne olabilir?

  • Cevap: COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü, RNA içerir ve çok hızlı mutasyona uğrar. Bu virüs sürekli kendini yenilediği için aşıların da sürekli yenilenmesi gerekecektir.

5. COVID-19 aşısının iki doz hâlinde bir ay arayla tekrarlanmasının sebebi nedir? Antijenle birinci ve ikinci karşılaşma sırasında vücuttaki antikor miktarını gösteren grafiği çiziniz.

  • Cevap: Virüse karşı oluşturulacak antikor miktarını arttırmak için iki doz yapılıyor.

6. COVID-19’u ağır geçirenlerde çoklu organ yetmezliği niçin gelişir? Gerekçelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Olası cevap: Bazı Covid 19 hastalarında sürekli sitokin üretilmesi, bağışıklık sisteminin alarma geçmesine neden olur. O bölgeye çok fazla savaşçı gönderilir. Bu durum enfekte olmuş tüm akciğer hücrelerinin de ölümüne yol açabilir. Akciğeri koruyan zar, bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilir. Bu durum zatürre ve solunum zorluğuna yol açar. Daha ileri durumda kan damarları; bağışıklık hücrelerinin dokulara girmesine izin verilmesini sağlamak için damar duvarlarını genişletir ve sızıntıya izin verecek şekilde açar. Akciğer sıvı ile dolar, kan basıncı düşer, kan pıhtılaşır. Ayrıca kanla taşınan virüs, diğer organlara da aynı şekilde saldırır. Organlar besin ve oksijensiz kalır. Bu durum çoklu organ yetmezliğine sebep olur.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!