Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 138

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 138 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 138

2. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Otoimmün hastalıklara sahip bireyler sağlıklı bireylerle karşılaştırıldıklarında vücutlarındaki doğal katil hücre sayısının daha az ve aynı zamanda daha işlevsiz olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumun birey üzerinde olumlu etkileri olup olmayacağını açıklayınız.

  • Cevap: Bu durumun birey üzerinde olumlu etkisi yalnızca hastalığın etkisinden dolayı olabilir. Bireyin sahip olduğu hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zaten kendi vücut dokularına savaş açmış durumdadır. Doğal katil hücreler, vücudun her yerinde bulunabilen hücrelerdir. Sayılarının ve işlevlerinin sağlıklı bir bireydeki gibi olması demek daha fazla sağlıklı dokunun tahrip edilmesine neden olabilirdi.

3. Doğal katil hücreler, normal hücre ile normal olmayanları nasıl ayırt eder? Açıklayarak belirtiniz.

  • Cevap: Hücrelerin zarlarında antijenler bulunmaktadır. Kanserleşmiş ya da patojenle enfekte olmuş bir hücrenin zarında bulunan antijenler de değişiklik göstermektedir. Doğal katil hücreler sahip oldukları reseptörlerle bu farklılığı algılayarak onları normal hücrelerden ayırt etmektedir.

4. Virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisini zorlayan durumlardan birisi de virüslerin genetik yapılarının kolaylıkla değişebilmesidir. Bu durum doğal katil hücrelerin çalışmasını etkileyebilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hayır, etkilemez. Doğal katil hücreleri virüs bulaşmış vücut hücresinin üzerinde bulunan yabancı proteinleri algılayarak enfekte olmuş hücreye saldırmaktadır. Virüs genetik yapısını değiştirse bile yabancı protein olarak algılanmaya devam edilecektir.

5. Bir kanser hastasına kemik iliği nakledildikten sonra doğal katil hücrelerin sayısında ve çalışma hızında nasıl bir değişim meydana gelebileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Kemik iliği, farklılaşma yeteneğini kaybetmemiş hücrelerden oluşan aynı zamanda doğal katil hücrelerin yoğun olduğu bir bölgedir. Bu hücrelerin kanserli hücrelerle savaştığı düşünüldüğünde naklin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi kanserli hücrelere karşı vücut savunmasının daha etkili gerçekleşmesini sağlayacaktır.

6. Bir bireyden alınan göbek kordon kanı, kök hücre gibi örneklerden doğal katil hücrelerin izole edilmesi genel bir ilaç hâline getirilerek tedavide kullanılabilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Doğal katil hücreleri vücutta yer alan hücrelerdeki değişiklikleri algılayarak cevap oluşturmaktadır. İzole edilerek farklı bireylere verilmesi durumunda o bireyin hücrelerini yabancı olarak algılayacaktır ve onlarla da savaşacaktır. Protein benzerliği bu noktada önem taşıyacaktır. Protein benzerliği olan bireylerde bu hücrelerden de faydalanılabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 138 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!