Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 139

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 139 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 139

Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

İnsan vücudu her gün, hastalıklara yol açan birçok etkene (antijen) maruz kalır. Sağlıklı bir insan vücudu bu hastalık etkenleri ile baş edebilir. Bağışıklık sistemi; çevremizde bulunan bakteri, virüs ve mantar gibi hastalık etkenlerine karşı vücudumuzu sürekli savunur. İnsanlarda özgül olmayan (doğal) ve özgül (kazanılmış) bağışıklık olmak üzere iki çeşit bağışıklık mevcuttur. Özgül olmayan bağışıklık mekanizmaları, ayırt etmeksizin tüm hastalık etkenlerine karşı vücudu savunur. Özgül bağışıklık ise belirli hastalık etkenlerini tanıyarak onlara karşı etki gösterir.

1. İnsanlarda hastalık etkenlerine karşı özgül bağışıklığın hangi yollarla sağlanabildiğini açıklayınız.

  • Cevap: Özgül bağışıklık, B ve T lenfositleri tarafından oluşturulan bağışıklıktır. B lenfositleri antijenlere karşı antikor üretir. T lenfositleri ise antijenlere doğrudan temas ederek onları yok eder. Aşılanma veya hastalığın geçirilmesi ile B ve T lenfositleri hastalık etkenini tanır ve daha sonrasında bu hastalık etkenlerine karşı özgül bağışıklık sağlanmış olur.

2. B lenfositlerinin bazıları, kanda hafıza hücrelerine dönüşür. Bu durumun insan vücuduna nasıl bir avantaj sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: Aynı hastalık etkeniyle vücut tekrar karşılaşacak olursa hafıza hücreleri daha güçlü ve hızlı bir biçimde tepki oluşturur. Dolayısıyla bu durum daha önceden geçirilen bir hastalığın tekrar geçirilmesini önler.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 139 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!