Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

3. Özgül olmayan (doğal) bağışıklık çeşitlerinden bir tanesi de yangısal tepkidir. Buna göre:

a) Hastalık ananda belirli sınırdaki vücut sıcaklığının artmasının nasıl bir avantaj sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: Normal sınırlar içerisinde vücut sıcaklığının artması, interfe-
    ronların daha etkili çalışmasını, fagositik hücrelerin etkinliğinin artmasını ve dolaşımı hızlandırdığı için enfeksiyon bölgesine daha hızlı akyuvar ve antikor ulaşmasını sağlar.

b) İltihaplanma durumunda mast hücrelerinden histamin salgılanır. Histamin, kılcal damar geçirgenliğinin ve kanın akış hızının artmasına neden olur. Kılcal damar geçirgenliğinin artması ile hastalık etkeniyle mücadele arasında nasıl bir ilişkinin söz konusu olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Damar geçirgenliğinin artmasıyla beraber bağışıklıkta görevli olan maddelerin ilgili bölgeye geçişi artar. Ayrıca yaralanmaya bağlı olarak gerçekleşen iltihaplanmalarda pıhtılaşma faktörlerinin iltihaplı bölgeye daha hızlı ulaşmasını sağlar.

4. Aşı sağlıklı kişilere uygulanırken serum hasta bireylere uygulanmaktadır. Bu durumun temel sebebini gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Aşının içeriğinde kişiyi hasta etmeyecek ancak hastalık etkenlerini taşıyan ölü mikroorganizmalar ya da bu mikroorganizmalara ait proteinler bulunur. Bunlar sayesinde kişinin hastalık etkenine karşı bağışıklık kazanması hedeflenir. Serumun içeriğinde ise hazır antikorlar bulunmaktadır. Kişinin bağışıklık sistemi yeterli düzeyde antikor üretemediğinde hastalığın atlatılması için uygulanır.

5. Bahar mevsimlerinde alerjik durumların artması ile bağışıklık sistemi arasında bir ilişki kurulabilir mi? Cevabınızı gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, kurulabilir. Alerjik reaksiyonlara antijenler (alerjen) yol açmaktadır. Farklı şekillerde vücudun alerjenlere maruz kalması sonucunda vücutta bu alerjenlere karşı bağışıklık sistemi tarafından antikor oluşturulur. B lenfositleri alerjen ile ilk karşılaştığında plazma hücrelerine dönüşür. Plazma hücreleri antikorları oluşturur. Oluşan antikorlar mast hücrelerine tutunur. Alerjen ile ikinci karşılaşmada antikorlar mast hücrelerinden histamin salgılanmasını tetikler ve burun akması, hapşırma veya göz yaşarması gibi küçük belirtiler ile durum savuşturulur.

6. Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu hastalık etkenlerine karşı üç hatta savunmaktadır. Birinci savunma hattında hastalık etkeni ayırt edilmeksizin vücuda girmesi engellenmeye çalışılır. İkinci savunma hattında birinci savunma hattından geçen hastalık etkenlerine karşı vücut savunulur. Üçüncü savunma hattında ise bağışıklık sistemi hastalık etkenini yok eder ve tekrar karşılaşma ihtimaline karşı bu etkeni hafızaya alır. Buna göre:

a) Birinci, ikinci ve üçüncü savunma hatlarında bağışıklık sistemini oluşturan hangi yapıların görev almakta olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Birinci savunma hattında deride yer alan ter ve yağ bezlerinin salgıları, tükürükte yer alan lizozim enzimleri, mide öz suyundaki HCl, burunda bulunan kıllar ve mukus, gözyaşında bulunan lizozim enzimleri mikroorganizmaların vücuda girmesini önler. Birinci savunma hattını aşmayı başaran hastalık etmenleri ikinci savunma hattında fagositik hücreler, doğal katil hücreleri, yangınsal tepki ve interferonlar ile yok edilmeye çalışılır. Üçüncü savunma hattında ise hastalık etmenlerini B ve T lenfositleri karşılar.

b) İkinci savunma hattında da yer alan ve bir akyuvar çeşidi olan nötrofiller ile dokular arasında bulunan makrofajların görev ve yapısal bakımdan aralarında nasıl bir benzerlik bulunmaktadır?

  • Cevap: Fagositoz yapan hücrelerin yaklaşık %70’ini nötrofiller oluşturur. Nötrofiller bir akyuvar hücresi çeşididir. Ömürleri birkaç gün ile sınırlıdır. Makrofajlar ise yine bir akyuvar hücresi çeşidi olan monositlerin dokulara geçmesi sonucunda oluşur. Fagositoz yapabilen hücrelerin %5’ini oluşturur. Ömürleri nötrofil- lerden daha uzundur.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!