Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

4. Burundan alveollere kadar tüm hava yolu boyunca silli epitel hücreleri ve mukus salgılayan goblet hücreleri bulunur. Solunum sistemindeki bu hücrelerin bize sağladığı yararlar nelerdir?

  • Cevap: Siller sürekli alınan havanın tersine hareket hâlindedir. Bu yapı sayesinde solunum havasındaki toz ve yabancı parçacıklar mu- kusa yapışır ve sürekli hareket hâlindeki siller sayesinde yutağa doğru iletilir. Buraya varınca yutulur ya da dışarı atılır. Bu yapı, akciğerleri temiz tutmak için çok önemlidir.

5. Silli epitel hücreleri ve goblet hücrelerinin aktivitesi, zararlı pek çok etkenle durdurulabilir. Buna göre:

a) Sizce bu yapının çalışmasını engelleyebilecek etkenler neler olabilir?

  • Cevap: Kirli hava (egzoz gazları, deodorant, sigara içmek…) bu yapıyı saatlerce inhibe eder.

b) Sil ve mukus aktivitesinin azalması sonucu sizce hangi durumlar ortaya çıkabilir?

  • Cevap: Bu aktivitenin azalması akciğer enfeksiyonu ile ya da atılamayan mukusun hava yolunu tıkamasıyla sonuçlanabilir.

c) Akciğerlerimizi koruyan başka yapılar var mıdır?

  • Cevap: Fagositler, ikinci koruma mekanizmasıdır. Tüm hava yolu ve alveolleri kapsayan fagositler solunumla alınan küçük parçacıkları ve bakterileri fagosite ederek bunların öteki akciğer hücrelerine ya da kan dolaşımına geçmesini önlerler.

6. Alveollerin normal fonksiyonlarını görebilmeleri için sürekli açık tutulmaları ve içlerinin de bir miktar nemli olması gerekmektedir. Alveollerde bu durumu sağlayan faktörün ne olduğunu ve hangi durumdan yararlanarak alveollerin büzülmesini engellediğini belirtiniz.

  • Cevap: Alveollerin epitelinde “Tip 2” hücreleri, surfaktan (alveolleri basınca karşı dayanıklı kılan lipoprotein yapıda madde) denilen madde salgılar. Surfaktan, alveol yüzey gerilimini azaltarak soluk verme esnasında alveol ağzının kapanmasını engeller.

7. Gaz yasalarından biri de Boyle-Mariotte Yasasıdır. Sabit sıcaklıkta, sabit sayıda gaz moleküllerinin yaptığı basınç kabın hacmi ile ters orantılıdır. Kabın hacminin azaltılmasıyla birlikte kap içindeki basınç artar. Kabın hacmi arttırılırsa basınç da azalır. İnsandaki soluk alma ve soluk verme mekanizmasını Boyle-Mariotte Yasa- sı’ndan yararlanarak açıklayınız.

  • Cevap: Soluk alma sırasında göğüs kafesimizin aralarındaki kaslar kasılır, kaburgalarımız yukarı ve yanlara doğru genişler ve kastan oluşmuş bir zar olan diyafram da kasılarak aşağı doğru hareket eder. Böylece göğüs boşluğumuz genişler. Bütün bunlar akciğerlerimizin hacmini genişleterek içerideki hava basıncını atmosfer basıncının altına düşürür. Sonra da hava, basıncın yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere yani akciğerlerimize doğru hareket eder ve akciğerlerimiz hava ile dolar. Nefes verme sırasında kaburga ve diyafram kasları gevşeyerek göğüs kafesinin hacmini azaltır. Bunun sonucu olarak akciğer içindeki hava basıncı artarak dışarıdaki hava basıncından daha yüksek hâle gelir ve akciğer içindeki hava dışarı verilir.

8. Verilen grafikte sağlıklı bir insanın soluk alıp vermesi sırasında akciğer hacmindeki değişim gösterilmiştir. Siz de soluk alma ve soluk verme sırasında akciğerdeki hava basıncı, karın boşluğundaki hacim ve karın boşluğundaki basınç değişimlerinin grafiklerini çiziniz.

  • Cevap:

 

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!