Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 149

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 149 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 149

Soluk alıp verme mekanizması ile ilgili görsel ve metni dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Seda öğretmen Biyoloji dersinde solunum sistemini işlerken öğrencilerine yandaki görseli gösterir. Şu açıklamalarla derse başlar: Memeliler negatif basınçla nefes alma yolunu kullanırlar. Bir memeli akciğerindeki hava basıncını dışarıdaki hava basıncına göre değiştirerek solunum yapar. Bu duruma “negatif basınçlı solunum” denir. Gazlar yüksek basınçlı bölgeden düşük basınçlı bölgeye doğru geçer. Akciğerlerde bulunan alveol adı verilen keseciklerde gaz değişimi gerçekleşir.

1. Soluk alıp verme sırasında gerçekleşen diyafram ve kaburgalar arası kaslarda, göğüs boşluğunun hacminde, göğüs boşluğunun basmcında, karın boşluğu hacminde, karın boşluğu basıncmda, akciğer hacminde ve akciğer basıncında meydana gelen değişimleri açıklayınız.

  • Cevap:

Soluk almada;
Diyafram kasılır (düzleşir).
Kaburgalar arası kaslar kasılır.
Göğüs boşluğu hacmi artar, iç basınç azalır.
Akciğerler genişler.
Karın boşluğu hacmi azalır, karın iç basıncı artar.
O2 alveollere geçer.

Soluk verirken;
Diyafram gevşer (kubbeleşir).
Kaburgalar arası kaslar gevşer.
Göğüs boşluğu daralır, iç basınç artar.
Akciğerler daralır.
Karın boşluğu hacmi artar, karın iç basıncı azalır.
CO2 dışarı atılır.

2. Öğrencilerine nefes alma daima aktif bir işlemdir, nefes verme ise pasif olarak gerçekleşir, diyen bir öğretmenin görüşlerine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi yukarıdaki görselle ve metinle ilişkilendirerek gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Diyafram ve kaburga kaslarının kasılarak göğüs boşluğu hacmini artırmasıyla nefes alma gerçekleşir. Kas kasılması gerçekleştiğinden nefes alma aktif bir işlemdir. Nefes verme ise genellikle pasif bir işlemdir. Göğüs içi hacmini azaltmak için hiçbir kas kasılmaz.

3. Seda öğretmen ders esnasında öğrencilerine “Alveoller salgı yapan hücreler de içerir. Bu hücrelerin sür- faktan adı verilen lipoprotein salgıları yüzey gerilimini azaltır.” şeklinde açıklama yapmıştır. Sizce bu durumun solunum mekanizmasında ne gibi etkileri olabilir?

  • Cevap: Sürfaktanın akciğerlerde bulunması ile nefes alma için harcanan enerjiyi, dolayısıyla solunumsal işi azaltılır. Akciğerlerdeki alveollerin eşit boyutta kalması sağlanır. Alveollerin sönmesi engellenir. Alveollerin nemli kalması sağlanır. Yüzey gerimi kuvvetleri alveol içine sıvı sızmasına da neden olur. Sürfaktan yüzey gerimini azaltarak alveol içine sıvı sızmasını önler.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!