Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150

Tablodan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

4. Aşağıda solunum sistemin numaralarla verilen kısımlarının adlarını belirtiniz.

  • Cevap:

1: Burun
2: Yutak
3: Soluk Borusu
4: Bronş
5: Bronşiol
6: Diyafram
7: Akciğer

5. Bu sınıfın öğrencilerinden Yasemin ders esnasında “Nefesimizi istemli olarak tutabiliyoruz. Bazen derin ve hızlı soluk alıp verebiliyoruz ancak çoğu zaman solunumumuz istemsiz olarak gerçekleşiyor.” diye düşünmeye başlamıştır. Dersin sonunda öğretmenine bu durumun nasıl olabildiğini sormuştur. Öğretmeni daha önce işledikleri sinir sitemi konusunda hatırlatma yaparak Yasemin’in sorusunu yanıtlamıştır. Öğretmenin Yasemine nasıl bir açıklama yapmasını beklersiniz? Sinir sistemi ile ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Solunumun düzenlenmesinden esas sorumlu nöronlar beyin kökünde omurilik soğanında yer alır. Buradaki sinirsel devreler solunum ritmini ayarlayan solunum kontrol merkezini oluşturur. Ayrıca pons da solunumu düzenler ve omurilik soğanı ile birlikte solunum merkezini oluşturur. Çoğu zaman solunumumuz bu istemsiz mekanizmalar tarafından kontrol edilir. Bu kontrol mekanizmaları gaz alışverişinin, kan dolaşımı ve diğer metabolik faaliyetlerle uyumlu olarak çalışmasını sağlar.

6. Seda öğretmen ders esnasında öğrencilerine “Kandaki çözünmüş karbondioksit düzeyi solunum merkezleri olan omurilik soğanı ve ponsu uyarır. Kan pH’mdaki düşüş kalp atış hızım arttırmaktadır. Solunum merkezini asıl uyaran kandaki karbondioksit miktarıdır.” açıklamasını yapmış ve ardından şu soruyu yöneltmiştir: Yoğun egzersiz sırasında neden hızlı soluk alıp veririz?
Siz öğrencilerin yerinde olsaydınız bu soruyu nasıl bir cevap verirdiniz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Egzersiz sırasında olduğu gibi hızlanmış olan metabolik aktivite, kandaki CO2 derişimini arttırarak pH’ı düşürür. Kan damarlarındaki ve solunum merkezlerindeki algılayıcılar bu düşük pH’ı algılar. Cevap olarak solunum hızı artar. Fazla CO2 solunumla uzaklaştırılıp pH normale dönünceye kadar solunum hızı bu şekilde devam eder.

7. Ders sonunda Yalçın öğretmeninden söz istemiş ve öğretmenine şu soruyu sormuştur:
— Öğretmenim derste kandaki oksijen düzeyinin solunum kontrol merkezleri üzerinde pek bir etkisi yoktur, dediniz. Bu duruma ters düşecek hiçbir durum söz konusu değil mi? O zaman niye uçuşlarda kabin basmcında bir değişim olursa yukarıdan oksijen maskeleri çıkacak, en yakın maskeyi kendinize çekip takınız şeklinde uyarıda bulunuyorlar? diye sormuştur.
Siz Seda öğretmenin yerinde olsaydınız bu soruyu nasıl yanıtlardınız?

  • Cevap: O2 düzeyi çok azalırsa örneğin yükseklerde olduğu gibi aort ve boyunda bulunan atar damarlarda bulunan O2 algılayıcıları solunum kontrol merkezlerine uyarı gönderir. Bu merkezler bu duruma solunum hızını arttırarak cevap verir. Solunum hızı arttırılarak fazla O2den yararlanılmaya çalışılır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!