Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152

4. Yukarıda verilen alveole ait görseli inceleyiniz. Alveol ile kılcal arasında meydana gelen gaz değişimi sırasında kanda alyuvar, hemoglobin miktarı ve akciğer hacminde meydana gelebilecek değişimleri grafikler üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

5. Alveoilerin etrafında niçin yoğun kılcal kan damarı vardır? Gerekçenizle açıklayınız.

  • Cevap: Alveoller de solunum sisteminde gaz alışverişinin gerçekleştiği birimlerdir. Etrafında bulunan yoğun kılcal damarlar sayesinde alveollerle kılcallar arasında gaz değişimi kolayca gerçekleşir.

Aşağıda verilen metni okuyarak soruları yanıtlayınız.

Akciğerlerin alveollerinde gaz değişiminden sonra akciğer atar damarlarındaki oksijen ve karbondioksit oranıyla vücuda giden atar damarlardaki oran yaklaşık aynıdır. Bu değerler Pö2= 100 mmHg ve PCÖ2=40 mmHg’dir. Bu değerler atardamarlarda toplardamarlara göre daha sabittir. Kandaki gaz oranları akciğer fonksiyonunu yansıttığı için önemlidir. Kan gazlarının toplardamarlarda ölçümleri önemsizdir. Çünkü bu değerler değişkendir. Örneğin toplardamarda Pö2 egzersizden sonra oldukça düşük ve PCÖ2 çok daha yüksektir. Oysa atardamarlarda bu değerler, dinlenmeden ya da basit egzersizden fazla etkilenmez.
Emre rahatsızlanarak hastaneye getirildiğinde yapılan kan tahlilleri sonucuna göre atardamarlarda PCO, değerinin yüksek olduğu tespit edildi. Hastanede tedavi edilip ölçümleri normale döndükten sonra evine gönderildi.

6. Sizce Emre’nin atardamarlarında PCÖ2indeki yükselmeye neden olan faktörler neler olabilir?

  • Cevap: Atardamarlardaki karbondioksit oranı ile akciğer toplardamarındaki yaklaşık eşit olduğuna göre Emre’nin akciğerlerinde gaz alışverişiyle ilgili bir problem olabilir. Solunum sıkıntısı, kirli hava solumak, solunum yolları enfeksiyonu gibi olaylara bağlı olabilir.

7. Bu ölçüm daha sonra nasıl normale dönmüş olabilir? Ölçüm normale dönmeseydi ne gibi tehlikesi olabilirdi?

  • Cevap: Bu ölçümün daha sonra normale dönmesinin sebebi hastanede uygulanan solunum yollarının açılması, oksijen tedavisi gibi yöntemler sayesinde olabilir. Çünkü kandan karbondioksitin uzaklaştırılıp oksijen derişiminin artırılması gerekmektedir. Normale dönmemiş olsaydı kanda artan karbondioksit oranı kanda asitlik artışına neden olacak; kanda ve dokularda kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini direkt ya da dolaylı olarak etkileyecektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!