Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 153

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 153 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 153

Aşağıda verilen metin ve tabloyu dikkatle okuyup inceleyiniz. Yöneltilen sorulan bu metin ve tablodan yararlanarak cevaplayınız.

Egzersiz fizyologları, iyi düzenlenmiş antrenman programlarının atletlerin performanslarını hayli artırdığını yıllar öncesinden bilmektedirler. Atletlerde düşük rakımda (deniz seviyesinde) antrenman yapıp sonra yükseklerde rekabete girmenin zor olduğunu gözlemlemişlerdir. Zorluk derecesindeki farklılıklara göre yarışmalarda çoğunlukla koşulan mesafeye göre sporcuların zamanlarına ayarlama yapılmaktadır. Örneğin ABD’nin en yüksek rakıma sahip eyaleti olma özelliği taşıyan Colorado’nun Boulder şehrinde düzenlenen (denizden yüksekliği yaklaşık 1.600 m) 10 km’lik bir yarışta, deniz seviyesindeki aynı yarışa oranla 1 dakikalık bir ayarlama yapılmaktadır.

1. Tabloda verilen değerlerde alveol havası ile alveol kılcalı arasında gaz miktarları açısından bir fark görülmektedir. Bu farkın önemini alveollerde gaz alışverişi açısından açıklayınız.

  • Cevap: Gazların taşınmasında basınç ve miktar önemli faktörlerdir. Gazlar yüksek basınçtan düşük basınca doğru hareket ederler. Bu yüzden nefes aldığımızda alveole ulaşan havadaki oksijen (104 mmHg), alveol kılcalına doğru difüzyonla geçerken karbondioksit de alveol kılcalından alveole doğru difüzyonla geçer. Akciğer atardamarıyla akciğerlere gelen kanda oksijen basıncı 40 mmHg, CO2 basıncı ise 46 mmHgdır. Diğer bir ifadeyle akciğerlere gelen kanda alveol içindeki atmosfer havasına oranla CO2 basıncı daha yüksek, O2 basıncı ise daha düşüktür; bu sebeple CO2 5 mmHg’lık bir fark ile alveol içine geçerken O2 de 64 mmHg’lık bir farkla alveolden kana geçmektedir. Böylece alveolü terk eden kanda PO2= 104, PCO2= 40 mmHg olur.

2. Yükseklere çıkıldıkça atmosfer havasında nasıl bir değişim olur? Bu değişimin solunumumuzu nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Yükseklere çıkıldıkça hava tabakası incelir, atmosfer havasında bulunan gazların oranı azalır. Diğer deyişle gaz kısmi basınçları azalır. Bu durum ise alveol havası ile atmosfer havası arasındaki farkın azalmasına neden olur. Bu da hava ile alveol arasındaki gaz değişimini olumsuz etkiler. Soluk alıp verme sıklığımız yükseklerde daha fazladır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 153 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!