Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 155

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 155 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 155

Aşağıda verilen metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Hücrelerimizin ihtiyacı olan oksijeni dış ortamdan alması için solunum sistemine ihtiyacı vardır. Solunum sistemimiz, aynı zamanda hücrelerimizin üretmiş olduğu metabolik atık olan karbondioksiti de dışarı atar. Solunum gazları adı verilen bu gazlar, dolaşım sistemi sayesinde taşınır. Bu taşınmada temel olarak kandaki 02 ve C02in kısmi basıncı rol oynar. Aşağıda kandaki 02 ve C02in kısmi basınçlarının dolaşım sisteminin farklı bölgelerindeki durumları verilmiştir.

1. Verilen grafik incelendiğinde hangi bölgelerden geçen kanda 02nin kısmi basıncında azalma olmasını beklersiniz? Belirlemiş olduğunuz bölgeler vücudun hangi bölgeleri olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Gazlar, kısmi basıncının yüksek olduğu yerden kısmi basıncının alçak olduğu yere doğru geçme eğilimindedir. Grafik incelendiğinde A bölgesi alınan nefesi göstermektedir. B ve C bölgesinde O2nin kısmi basıncı fazla olduğu için O2 difüze olacak ve bu bölgelerde zamanla O2nin kısmi basıncında azalma olacaktır. B ile gösterilen bölge akciğerden çıkan akciğer toplardamarı, C bölgesi Aort damarı veya böbrek atar damarı olabilir.

2. Amfizem hastalığı uzun süre sigara içilmesi, hava kirliliği olan ortamlarda çalışma ve aşırı tozlu ortamlarda bulunma gibi nedenlerle solunum sisteminin işlevinin bozulması ve enfeksiyonların meydana gelmesi ile oluşur. Bu hastalıkta, alveoller esnekliğini kaybeder. Nefes alıp verme zorlaşır, şiddetli nefes darlıkları görülür.

  • Cevap: Amfizem olan bireylerde alveol, esnekliğini kaybettiği için alve- olün O2 alma kapasitesi azalacaktır. Bu nedenle grafikte A bölgesinde O2nin kısmi basıncında azalma olacaktır.

3. Maske takmanın zorunlu olduğu şu günlerde uzmanlardan uyarı geldi: “Maskeyi sürekli ve uzun sürelerle takınca vücudumuzdaki karbondioksit oram artıyor. Çünkü karbondioksidi dışarı verme, oksijeni ise alma oranımız düşüyor. Karbondioksit oranının artması, akciğer ve kalbi yorabilir. Bu nedenle maske nemlenince mutlaka değiştirilmelidir” Uzmanların uyarıları dikkate alındığında verilen grafikte hangi bölgelerde değişim olması beklenir?

  • Cevap: Maske takan bireylerde karbondioksidi dışarı verme, oksijeni ise alma oranı düştüğü için grafikte A bölgesinde O2nin kısmi basıncının azalması, E bölgesinde CO2in kısmi basıncının artması beklenir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 155 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!