Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 157

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 157 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 157

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Antrenörler, sporcularının performanslarını arttırabilmek için çeşitli antrenman programlarıyla çalışmaktadırlar. Sporcular, yüksek rakımlı yerlerde antrenman yaptıktan sonra deniz seviyesine yakın yerlerde maça çıkmanın daha avantajlı olduğunu gözlemlemişlerdir. Örneğin bir futbol takımı denizden yaklaşık 1600 m yükseklikte bulunan Bolu Dağında antrenman yaptıktan sonra İstanbul’daki bir maçta daha başarılı olmuşlardır. Yükseklerdeki düşük oksijen basıncı yüzünden alınan her solukta kaslara gereksiniminden daha az oksijen molekülü ulaşır. Böyle bölgelerde antrenman yapmak daha zordur. Bir sporcu uzun süre yüksek bir yerde kaldığında vücudunda çeşitli değişimler meydana gelerek kanındaki oksijen seviyesi ayarlanacak ve alçak bölgelerdeki maçlarda performansı artacaktır.

1. Bir sporcu yüksek rakımlı bir yere ilk çıktığında düşük oksijen yoğunluğu sebebiyle vücudunda ne gibi değişimler meydana gelmesi beklenir?

  • Cevap: Hücreler yeterli oksijene ulaşamadığı için solunum merkezi olan omurilik soğanı ve pons, diyafram kasını uyararak soluk alıp verme hızını arttırır. Dolaşım hızında da artış gözlenir.

2. Bir sporcu uzun süre yüksek rakımlı bir yerde kaldığında oksijen kaybını telafi etmek için vücudunda nasıl bir değişim meydana gelmesi beklenir?

  • Cevap: Bu durumda böbrekler eritropoietin hormonunun salgılanmasını artıracaktır. Bu da alyuvarları çoğaltacağı için kas dokusuna daha fazla oksijen taşınacaktır.

3. Yüksek rakımlı bir bölgede antrenman yapıp alçak rakımlı bir yerde maça çıkmanın etkisi sizce kalıcı mıdır?

  • Cevap: Etkisi kalıcı olmayacaktır. Alçak yerlerde oksijen miktarı daha fazla olduğu için alyuvar miktarı zamanla azalacaktır.

2. Yönerge: Aşağıdaki görselde kanda oksijen (oksihemoglobin hâlinde) ve karbondioksidin (bikarbonat iyonu hâlinde) taşınması verilmiştir. Görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 157 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!