Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 160

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 160 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 160

3. Hemoglobinin oksijenle birleştikten sonra kullanılacağı hücreye gidene kadar geçeceği yapıların sırası ne olmalıdır?

  • Cevap: Akciğer kılcalı – Akciğer toplardamarı – kalp – aort atardamarı – doku kılcalı – kan plazması – doku sıvısı – doku hücresi

4. Solunum gazlarından karbondioksidin kanda taşınması sırasında meydana gelen tepkimelerin gerçekleşme sırası nasıl olmalıdır?

  • Cevap: II – III – IV – I

Solunum gazlarının kanda taşınma yöntemleri ile ilgili aşağıdaki metni ve görseli inceleyerek soruları cevaplayınız.

Yükseklere çıkıldıkça atmosfer basmcı düşer. Deniz seviyesinde 760 mmHg olan atmosfer basıncı, 3000 m’de 523 mmHg’ya, 15000 m’de 87 mmHg’ya kadar düşer. Atmosfer basmcmın düşmesiyle orantılı olarak oksijen kısmî basıncı (P02) da azalır. Havada hâlâ %21 02 olduğundan solunan P02, deniz seviyesinde 159 mmHg (0,21×760) iken 15000 m yükseklikte sadece 18 mmHg olur. Yükseklerde yaşayan kişilerde böbreklerden salman eritropoietin hormonu etkisiyle alyuvar sayısı artar.
Samsun’da deniz seviyesinde yaşayan Oğuzhan, okulun atletizm takımında 5000 metreyi 16 dakikada koşuyordu. Daha iyi koşmak ve derece yapmak için Atletizm Federasyonunun Erzurum Palandöken Büyük Ejder Tepesinde düzenlediği 15 günlük kampa katılmıştır. Ejder Tepesinin rakımı 3176 metredir. Oğuzhan, kamp dönüşü yapılan 5000 metre kros yarışını 15,30 dakika koşarak dereceye girmiş, birincilik elde etmiştir.

5. Oğuzhan’ın kampa katılmasının alyuvar sayısı üzerindeki etkisi ne olmuştur?

  • Cevap: Oğuzhan, Samsun deniz seviyesinden rakımı yüksek Büyük Ejder Tepesine çıkmıştır. Rakım arttıkça basınç azalır, oksijen miktarı azalır. Vücut ortama uyum sağlamak, daha çok oksijen taşıyabilmek için eritropoietin etkisiyle daha çok alyuvar üretir.

6. Hemoglobinin oksijeni bırakmasındaki en önemli faktör doku kılcallarındaki düşük pH’dir. Kanda C02nin kısmi basıncının doku kılcallarında artması pH’yi düşürür ve hemoglobinin oksijene ilgisi azalarak oksijeni serbest bırakır. Bu duruma Bohr etkisi denir. Oğuzhan’ın 5000 metreyi daha hızlı koşmasının Bohr etkisiyle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: ) Koşarken özellikle bacak kasları fazla oksijen tükettiği için ortamda karbondioksit artar ve karbonik asitin artışına neden olur. Kan ph’si düşer. Bu da hemoglobinin oksijen bağlama kapasitesini düşürür. Oksihemoglobin, oksijeni az olan kaslara gelince Hb ve O2 moleküllerine ayrılır. Oksijen molekülü, difüzyonla kas hücrelerine girer, hücresel solunumda kullanılıp bol miktarda ATP üretir. ATP, kasların kasılması için kullanılıp hareket enerjisine dönüşür.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 160 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!