Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 166

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 166 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 166

2. Akciğer kanseri hastalarının ateşi sürekli yüksektir. Bağışıklık sisteminin kanserli hücreler ile mücadelesi sırasında yaşanan olaylar neler olabilir? Bu olayları sırasıyla belirtiniz.

  • Cevap: Kanserli hücreler vücut tarafından yabancı madde olarak algılanır ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere vereceği tepkinin aşamaları aşağıda sıralanmıştır.

1) Bağ doku hücrelerinden histamin salgılanır.
2) Histamin, kılcal damarların geçirgenliğini artırır, kanserli hücrelere doğru akyuvarların göçü başlar. Bu sırada kandan sıvı akışı da olacağı için doku hücreleri şişer.
3) Akyuvar hücreleri özel kimyasallar salgılayarak bölgeye kan akışını hızlandırır.
4) Kanser hücreleri çok hızlı çoğaldıkları için akyuvarların kanserli hücreleri tam anlamıyla yok etmesi mümkün olmaz. Bu noktada devreye özgül bağışıklık girer.

3. Akciğer kanserinin 4. evresinde kanserli hücreler böbrek üstü bezine sıçrayabilir. Kanserli hücreler böbrek üstü bezlerinin görevini yerine getirememesine neden olur. Bu durumda vücutta görülebilecek olası hastalıklar neler olabilir?

  • Cevap:

Böbrek üstü bezlerinden aldosteron, kortizol ve androjen (eşeysel) hormonlar salgılanır. Kanserli hücrelerin böbrek üstü bezlerine yayılması bu hormonların azalmasına neden olabilir. Bu durumda vücutta oluşabilecek olası hastalıklar aşağıda nedenleri ile birlikte verilmiştir.

Aldosteron hormonu, böbrek üstü bezlerinden salgılanan, vücudun sodyum ve potasyum dengesini ayarlayan bir hormondur. Bu hormonun bozukluğu tansiyon hastalıklarına neden olabilir.
Androjen (eşeysel) hormonudur. Bu hormonlardaki bozukluk kadınlarda menstrüasyon döngüsünde düzensizliklere, yüz bölgesinde kıllanmalara ve saç dökülmelerine neden olurken erkeklerde testislerde küçülme veya meme bezlerinde büyümeye neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinde salgılanan kortizol hormonu ise şeker metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olan bir hormon olduğu için diyabet meydana gelebilir.

4. Akciğer kanseri tedavisinde doktorlar, kanserli hücrelerin vücut içerisinde yayılmasını önlemek için ameliyatla kanserli dokuyu almak isterler. Akciğerinin dörtte biri alınmış bir hasta akciğer kanserinin kaçıncı evresinde olabilir?

  • Cevap: Ameliyat, kanserli hastaların ilk evresinde tercih edilen bir tedavi şeklidir. Buradaki amaç kanser hücrelerini diğer doku ve organlara yayılmadan yok etmektir. Akciğerinin dörtte biri alınan bir hasta kanserin 1. evresindedir. Kanserin ilerleyen evrelerinde hastalığın seyrine göre kemoterapi ve radyoterapi tedavisi uygulanır.

5. Akciğer kanserinin tedavisinde kullanılan yöntemlerin bazı dezavantajlari vardır. Kemoterapi, kanserli hücrelerin bölünmesini engellerken diğer sağlıklı hücrelerin de bölünmesini engeller. Vücudumuzdaki hangi hücrelerin bu durumdan daha fazla zarar görmesi beklenir?

  • Cevap: Vücudumuzda sürekli bölünen hücreler vardır, bu hücreler ke- moterapiden daha fazla zarar görürler. Kemik iliği, üreme sistemi ve sindirim sistemi hücreleri bölünme yeteneği yüksek hücre tipleridir. Kemoterapiden en çok bu hücreler zarar görür. Örneğin kemik iliği hücreleri bölünemediği için kırmızı kan hücrelerimizin sayısı azalabilir ve anemi meydana gelebilir. Ayrıca saçlarımız, kaşlarımız ve tırnaklarımız düzenli uzayan yapılarımızdır. Epitel doku hücreleri mitoz bölünme geçiremeyeceği için saç ve kaşlarımızda dökülme, tırnaklarımızda da kırılmalar meydana gelebilir.

6. Birçok hastalığın aşısı bulunmaktadır. Mikrobik hastalıklara karşı geliştirilen aşılar zayıflatılmış bakteri ve virüsler içerirler. Aynı yöntemle akciğer kanseri için aşı geliştirmeye çalışan bir ekipte araştırmacı olduğunuzu düşününüz. Geliştireceğiniz aşının içerisinde ne olmalıdır?

  • Cevap: Mikrobik aşıların içerisinde bulunan zayıflatılmış bakteri ve virüsler vücudumuza verildiğinde bağışıklık sistemi bu zayıflatılmış mikropları antijen kabul ederek onlara karşı antikor üretmeye başlar. Kanser aşısının içerisine zayıflatılmış mikrop koyamayacağımıza göre bunun yerine vücuda kanser hücrelerini tanıtacak proteinleri koymamız gerekir. Bu proteinler kanser hücrelerinin zarından izole edilebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 166 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!