Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 167

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 167 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 167

Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Yaşamımızı sürdürebilmemiz, solunum ve dolaşım sistemleri arasındaki yakın ilişkiye bağlıdır. Solunum sistemi, hücrelerle çevresi arasındaki oksijen ve karbondioksit alışverişini kolaylaştıracak bazı organlardan oluşur.

İnsanda gaz alışverişinin ilk aşaması, soluk almadır; solunumla, diğer deyişle soluk alıp vermek suretiyle akciğerlerin havalandırılması sağlanır. İkinci aşama da alınan oksijenin dolaşım sistemi ve kandaki alyuvarlar yardımıyla hücrelere taşınmasıdır. Üçüncü aşamada ise alınan oksijen hücrelere difüze olur, burada besinler oksijen ile yıkıma uğrayarak ATP üretilir ve bu olay sonucunda açığa çıkan karbondioksit yine dolaşım sistemi yoluyla akciğerlere taşınır. Buradan da soluk verme olayı ile dışarı atılır.

Solunum sisteminin sağlıklı yapısının korunması için havası temiz yerlerde bulunmak, spor ve egzersiz yapmak, özellikle soğuk havalarda burundan nefes almak gerekir. Ayrıca solunan hava yeterince nemli olmalı ve solunun sistemi hastalıklarından korunmak için gerekli aşılar yapılmalıdır.

1. Spor yapmak kandaki karbondioksit seviyesini nasıl etkiler? Solunum hızıyla bağlantı kurarak açıklayınız.

  • Cevap: Kanda karbondioksit seviyesinin artması solunum hızını etkiler. Spor ve egzersiz sırasında kan yoluyla hücrelere daha fazla oksijen taşınır ve hücresel solunum hızı artar, kaslar için daha çok ATP üretilir. Bu yüzden de kanda karbondioksit seviyesi yükselir. Kan pH’ı düşer. Düşük pH seviyesini omurilik soğanı ve pons algılar. Diyafram kasının uyarılma sıklığı ve soluk alıp verme hızının artmasına neden olur.

2. Uzun yıllar tütün kullanan kişilerde akciğerlerdeki gaz alışverişi yüzey alanı nasıl etkilenir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Uzun yıllar tütün kullanan kişilerde tütünün zararı en fazla solunum sistemlerinde görülür. Bu kişilerde astım, KOAH ve akciğer kanseri gibi rahatsızlıklar oluşabilir. KOAH’ta akciğerlerdeki gaz alışveriş hızı düşer. Çünkü gaz alışverişini yapan alveoller hasar görmüştür. Alveol duvarları esnekliğini kaybeder, aralardaki bölmeler ortadan kalkar. Bu da daha az sayıda alveol, daha az yüzey alanı demektir. Yüzey alanının azalması gaz alışverişini azaltır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 167 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!