Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 173

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 173 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 173

Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Üriner sistem, vücudumuzdaki metabolizma faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan artık maddelerin uzaklaştırılması için âdeta bir süzgeç görevi üstlenir. Sistem bunu yaparken suyu vücutta tutmak için canlıların yaşama ortamlarına göre adapte olmuştur. Suya erişimi sınırlı olan çöl hayvanlarında ise böbreklerdeki su tutma kapasitesi çok daha gelişmiş düzeydedir. Biz insanlar kara yaşamına uyum sağlamış böbreklere sahibiz. Ayrıca böbreklerimiz kan hücresi yapımını teşvik eden eritropoetin hormonu üretir. Üriner sistem birçok hormon ve sinirin kontrolünde çalışmaktadır. Böbrek sağlığımızı korumak, temelde yeterli miktarda su içmek ve sisteme zarar verecek etkenlerden (alkol alımı, fazla tuz tüketimi vb.) uzak durmaktan geçer. Böbreklerde gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar, hem genetik hem de çevresel faktörler tarafından etkilenebilir. Bu fonksiyonların bir tanesinin bozulması bile birbirinden farklı olumsuzluklara sebep olabilecektir.

1. Alkol alımı, böbreklerden suyun geri emilimini azaltır. Bunun sonucunda yoğunluğu az ve miktarı fazla idrar oluşur. Alkolün neden idrar miktarını arttırdığını açıklayacak bir hipotez oluşturunuz.

  • Cevap: ADH, distal tüpe ve toplama kanalına etki ederek suyun geri emi- limini arttırır. Bu sayede su kaybını azaltır. Alkol alımı ADH salgılanmasını engelleyerek böbreklerin su kaybını arttırır. Dehidrasyona uğrama adı verilen bu durum vücudun susuz kalmasına yol açar.

2. İnsanların heyecanlı oldukları veya korktukları durumlarda daha sık idrara çıkmaya başlamalarının nedeninin ne olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Heyecan, korku gibi duygu durumlarında adrenalin hormonu salgılanır ve bu hormon beyin, kalp ve çizgili kaslar hariç diğer organlara giden damarları daraltır. Böbreğe giden damarlar da daraldığı için daralan damar kesitinin içinden geçen kanın basıncı artar. Artan basınç, glomerulustan süzülen sıvının artmasına ve bununla birlikte idrar artışına sebep olur.

3. Böbrekler, bir günde yaklaşık 200 litre kan süzer ve yaklaşık 1,5 litre idrarla zararlı maddelerin bazılarını uzaklaştırır. Akciğere temizlenmek için giden kan ile benzer sebeple böbreklere giden kan arasında içerik bakımından nasıl farklar vardır? Dolaşımdaki temiz kan ve kirli kan ifadeleri hangi maddeler için kullanılır?

  • Cevap: Akciğerin görevi kanı O2 bakımından zenginleştirmek ve CO2i uzaklaştırmaktır. Böbrekler ise üre, ürik asit ve amonyak gibi azotlu artık ürünleri uzaklaştırmakla görevlidir. Temiz kan ve kirli kan ifadeleri sadece O2 ve CO2 oranları ile ilgilidir. Böbreklere gelen kanda zararlı maddeler bulunmasına rağmen bu kan kirli kan olarak adlandırılmaz.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 173 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!