Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

3. Nefron kanalında akan sıvı ile kanalları saran kılcalların akış yönünün birbirine ters olmasının avantajı nedir?

  • Cevap: Bu durum geri emilimi artırıcı yönde etki yapar.

Nefronlarıtı yapısı hakkında verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Nefronlar; uzun, tek bir tüpten ve Malpighi cisimciğinden oluşur. Malpighi cisimciği, por sayısı fazla olan kılcal damar yumağı glomerulus ve yassı epitel hücrelerden oluşmuş Bowman kapsülünden meydana gelmiştir.

Glomerulus kılcalları ile doku kılcalları arasındaki farklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

* Glomerulus kılcalları iki atardamar arasında bulunurken doku kılcalları atar ve toplardamar arasında bulunur. Glomerulusa kan getiren atardamar çapı, kanı götüren atardamar çapından daha geniştir.
* Glomerulus kılcallarında kan basıncı yüksek ve sabittir.
* Glomerulus kılcalarında madde geçişi tek yönlüdür.

4. Glomerulus kılcallarında madde geçişinin tek yönlü olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Glomerulus kılcallarındaki kan basıncının bu damarlardaki kan osmotik basıncın yüksek olması madde geçişinin tek yönlü olmasına neden olur.

5. Soğuk havalarda adrenalin ve tiroksin salgıları arttığında, tansiyon yükseldiğinde böbreklerde oluşturulan ve idrar kesesine gönderilen idrar miktarının artmasının nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Soğuk havalarda daralan kılcal damarlarda kan basıncı arttığından süzülme hızlanır ve oluşturulan idrar miktarı artar. Adrenalin ve tiroksin, kalp atışını hızlandırır; böbreklere süzülmek üzere daha çok kan gelir; kan basıncı artar; oluşturulan idrar miktarı artar. Tansiyon yükseldiğinde kan basıncı artar, oluşturulan idrar miktarı artar.

6. Glomerulus kılcallarına kanı getiren atardamar çapının kanı götüren atardamar çapından geniş olmasının böbrekte gerçekleşen süzülme üzerinde etkisi nedir? Kısaca açıklayınız. Eğer getirici atardamar çapı dar, götürücü atardamar çapı geniş olsaydı süzülme olayına etkisi ne olurdu? Gerekçesiyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Getirici atardamar çapının geniş, götürücü atardamar çapının dar olması kan basıncını yükselteceği için süzülme olayınının gerçekleşmesini sağlar. Tam tersi durumda kan basıncı düşük olacağı için süzülme olayı gerçekleşmeyebilirdi.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!