Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 179

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 179 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 179

Aşağıdaki metinden yararlanarak sorulan cevaplayınız.

Canlılarda metabolizma sonucu oluşan ve vücut için gereksiz ya da zararlı olan maddelerin dış ortama atılmasına boşaltım denir. Boşaltımda görev alan organlardan oluşan sisteme üriner sistem adı verilir. Proteinler enerji üretmek için oksijenli solunumda kullanıldığında ya da azot içeren organik moleküller azot içermeyen organik moleküllere dönüştürüldüğünde çok zehirli bir molekül olan amonyak oluşur. Bazı hayvanlar amonyağı doğrudan uzaklaştırırken çoğu tür, bunu önce daha az zehirli olan üreye ya da ürik aside dönüştürür. Ancak bu maddelerin yapımı için de ATP harcanır.
Üre, diğer metabolik atıklarla üriner sistem sayesinde vücuttan uzaklaştırılır. Üriner sistem, atık maddeleri vücuttan uzaklaştırırken aynı zamanda vücut sıvılarının hacminin ve bileşiminin kontrolüne yardımcı olur. Sodyum, potasyum ve klor gibi elektrolitlerin kan plazmasındaki yoğunluğunun ayarlanmasında üriner sistem etkilidir.

1. Bir böbrekte kandan süzülen maddelerin hangilerinin atılıp hangilerinin atılmayacağı nasıl belirlenir?

  • Cevap: Hangi molekülün atılacağı veya geri emileceği kandaki konsantrasyonlarına veya vücudun ihtiyacına göre belirlenir. Bir maddenin kanda bulunması gereken normal miktarına eşik değeri denir. Maddenin kandaki miktarı eşik değerinin üzerindeyse geri emilim olmaz, madde idrarla dışarı atılır. Burada belirleyici mekanizma, aktif veya pasif madde geçiş kurallarıdır. Diğer deyişle maddeler kan ve süzüntü arasında yer değiştirir. Bu değişimde hormonlar da görev alır. Böylece kandaki kimyasal dengede süreklilik sağlanır. Bu dengeyi bozacak yüksek miktardaki maddeler böbrek tarafından süzülür ve idrar olarak atılır.

2. Bir insanda bir gün içinde böbrekte glomerulustan Bowman kapsülüne geçen süzüntü miktarı 24 saatte yaklaşık 170-190 litre kadardır. Ancak bu süzüntünün tamamı dışarı atılmaz. Eğer dışarı atılsaydı bir insan günde ortalama 180 litre madde kaybederdi ki bunun büyük oranı da su olurdu. Fakat böbrekler 24 saatte 1-1,5 litre idrar üretir. Buna göre süzüntü ve oluşan idrar arasındaki farkı nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Süzüntünün miktarını azaltan ve önemli maddeleri kana geri çeviren işlemin adı “geri emilim”dir. Normal olarak süzüntü nefron tüplerinden geçerken suyun %99’u, glikoz ve aminoasitlerin tamamı, tuz iyonlarının çoğu yeniden emilir. Bu maddeler tüpleri saran kılcal damar ağından kana geri döner. Suyun tüplerde geri emilim memelilerde suyun korunması açısından önemlidir. Suyun çoğu yeniden geri emildiğinden idrarda kalan maddeler çok yoğundur.

3. Bazı karasal hayvanlar, vücuttan azotlu artıklarını atmada fazla enerji gerektirmeyen amonyak şeklinde atmak yerine üretimi için enerji gerektiren üre ve ürik asit olarak atmayı tercih eder. Kara hayatına uyum sağlamış bu hayvanlar, vücutlarından azotlu artıklarını neden üre ve ürik asit şeklinde uzaklaştırır?

  • Cevap: Amonyağın vücuttan atılımı için fazla miktarda su kullanılması gerekir. Ancak üre ve ürik asidin vücuttan uzaklaştırılmaları için gereken su miktarı daha azdır. Bu yüzden karasal yaşama uyum sağlamış canlılar amonyağı üre ve ürik asit şeklinde atar.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 179 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!