Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 180

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 180 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 180

Aşağıdaki metni dikkatlice okuyunuz ve grafiği inceleyiniz. Metin ve grafikten yararlanarak verilen soruları cevaplayınız.

Canlıların aldığından daha fazla sıvı kullanımı veya sıvı kaybı durumunda vücutta normal metabolik işlevleri yerine getirecek düzeyde su bulunmaması durumuna dehidrasyon denir. Dehidrasyon, karasal yaşama ve tuzcul ortama uyum sağlayan canlılar için ana sorundur. Örneğin insanlar vücutlarındaki suyun %12’sini kaybettiklerinde hayatlarını kaybederler. Karada yaşayan canlılar hayatta kalabilmek için ya su ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortamlarda yaşamalıdır ya da su kaybını azaltıcı adaptasyonlara sahip olmalıdırlar. Ancak yine de karasal yaşa-
‘i WQ ma uyum sağlamış çoğu hayvan gibi insan da terleme, boşaltım, dışkılama ve soluk alıp verme yoluyla su kaybetmektedir.

İnsan günde yaklaşık 2.500 ml suya ihtiyaç duyarken Amerika’nın güneybatısında yaşayan kanguru faresi günde yaklaşık 2 mİ suya ihtiyaç duyar, çok az su kaybeder ve su içmemesine rağmen kaybettiği suyun %90’ını metabolik olarak üretebilir. Geriye kalan kısmını ise yediği besinlerden karşılar.
Aşağıda kanguru faresinin ve insanın su kaybını gösteren grafikler verilmiştir.

4. Kanguru faresi ve insanın aldıkları günlük su miktarları düşünüldüğünde idrarla atılan su miktarı hangi canlıda daha azdır? Bu iki canlının böbrek yapısı açısından hangi farklılıklar daha az idrar oluşumuna neden olabilir?

  • Cevap: Kanguru faresi ve insanın aldıkları günlük su miktarları düşünüldüğünde idrarla atılan su miktarı, kanguru faresinde günde 0,45 ml kadar iken insanda günde 1.500 ml kadardır. Glomerulus kılcalları süzülmenin gerçekleştiği yer olduğu için insanın glomerulus kılcalları daha gelişmiştir. Henle kulpu ise suyun geri emiliminin büyük çoğunluğunun gerçekleştiği yerdir. Dolayısıyla kanguru faresinde Henle kulpu daha gelişmiştir.

5. Sizce insanlarda su kaybını azaltıcı adaptasyonlar nelerdir?

  • Cevap: Suyun böbreklerden ve bağırsaklardan geri emilimini sağlayan mekanizma önemli bir adaptasyondur. Bu sayede idrarla ya da dışkıyla atılacak suyun büyük bir kısmı geri emilir. Karasal hayvanların çoğunda vücut örtüleri su kaybını engelleyen bir yapıdadır. İnsanlarda da deride keratin tabakası bu açıdan su kaybını azaltıcı bir özelliktedir. Yine de su kaybetme riskinin yüksek olduğu zamanlarda aktivitelerini minimuma düşürmeleri dehidrasyonu engellemede önemli bir etkendir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 180 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!