Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 181

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 181 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 181

Böbreklerin çalışması ile ilgili aşağıda verilen metni okuyunuz.

Sağlıklı bir insanın böbreklerinde günde ortalama 1-1,5 litre idrar oluşturulur. İdrarın bileşiminde %95 su, %3 üre, ürik asit, kreatinin gibi organik bileşikler, %2 oranında Na+, K+, Ca+2 gibi iyonlar yer alır. Glikoz ve aminoasitlere rastlanmaz.
Böbreklerde günde 170-190 litre sıvı süzülmekte ve %99’u geri emilmektedir. Süzülme ile böbrek tü- büllerine geçemeyen bazı ilaçlar, boyalar, amonyak, H+, K+ iyonları gibi maddeler aktif taşıma ile tü- büllere salgılanır. Aynı zamanda asit ve baz özellikte maddeler salgılanarak da kanın pH’ı düzenlenir.

Aşağıdaki metin ve görseli inceledikten sonra soruları cevaplayınız.

Aşağıdaki şekilde 4 ayrı maddenin böbrekler tarafından işleme şekli gösterilmektedir. A panelindeki A maddesi serbestçe süzülür fakat geri emilmez. B panelindeki B maddesi serbestçe süzülür fakat süzülen yükün bir kısmı böbrek tübüllerinden kana geri emilir. Panel C’deki C maddesi tübüllerden serbestçe süzülür fakat süzülen maddenin hepsi böbrek tübüllerinden kana geri emildiği için idrarla atılmaz. D maddesi süzülmez fakat tüpleri çevreleyen kılcal damarlardan böbrek tüplerine salgılanır.

1. A maddesi süzülüp geri emilmediğine göre nefron içinde zamanla bu maddenin miktarında ve yoğunluğunda nasıl bir değişim olmasını beklersiniz? A maddesi idrardaki hangi maddeye benzerlik gösterir?

  • Cevap: A maddesi sadece süzülmüş fakat geri emilmemiş ve salgılanmamış. Bu yüzden nefron içinde A maddesinin miktarı değişmez. Fakat su ve diğer pek çok madde emildiği için zamanla bu A maddesinin yoğunluğu artar. A maddesi nefronda hiç emilmeyen kreatinin maddesine benzerlik gösterir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 181 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!