Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 187

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 187 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 187

Aşağıda verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.

ADH, distal tüp ve toplama kanalındaki su kanallarının açılmasını sağlayarak suyun geri emilimine katkıda bulunur. Diabetes insipitus (şekersiz şeker hastalığı), ADH yeterince salgılanmadığında veya hormonun nefron reseptörleri tarafından algılanmaması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı ile ilgisi olmamasına rağmen belirtileri şeker hastalığına benzediği için bu ad verilmiştir. Bu hastalığa sahip olanlar, tıpkı şeker hastaları gibi çok su içerler ve çok idrara çıkarlar.

Bernard van Oost ve arkadaşları, diabetes insipidus belirtileri gösteren fakat ADH hormonunu tanıyan reseptör geni normal olan bir hasta üzerinde araştırma yapmak için hastanın DNA dizisine bakmışlardır. Yapılan analiz sonucunda hücrenin içine su alınmasını sağlayan aquaporin-2 geninde iki mutant alel tespit etmişlerdir. Bu mutasyonların su kanalı oluşumunu etkileyip etkilemediğini saptamak için mutasyona uğramamış geni ve 2 tane mutasyonlu geni hücrelere aktararak hücrelerin aquaporin proteinini üretmesini sağlamışlardır. Mutasyonlu genlerin hücre zarında su kanalları oluşturma kapasitelerini belirleyebilmek için hücreleri 200 mOsm’den (osmotik yoğunluk/çok yoğun bir ortam) 10 mOsm’lik bir çözeltiye (az yoğun ortam) aktarmışlar ve hücredeki şişmeyi ışık mikroskobu ile gözlemleyerek hücrelerin suya geçirgenliğini ölçmüşlerdir.

1. ADH hormonunun miktarı ve bu hormonu algılayan reseptörlerin normal olduğu hastada neden diabetes insipidus belirtileri ortaya çıkmıştır?

  • Cevap: ADH ve onu algılayan reseptörlerin bulunmasına rağmen suyun geçişini sağlayan proteinlerin oluşumu için gerekli aquaporin-2 geni mutasyona uğramıştır ve su kanalı proteini üretilememiştir. Bu sebeple su emilimi yeterince gerçekleşemez.

2. Araştırmacılar bu deneyi değerlendirirken hangi bulguya dayanarak sonuca varmışlardır?

  • Cevap: Mutasyonlar sonucunda yeterince su kanalı oluşmadığı için mutant hücreler su alarak şişme göstermemiştir.

3. Kontrol grubunda su kanalı oluşmamasına rağmen hücreye en az mutantlardaki kadar su geçişi olmuştur. Bunun sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Hücrelerin su alımı, su kanalı olmasa bile osmoz olayı ile gerçekleşeceği için hücre içine bir miktar su geçişi olacaktır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 187 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!